periferia-peloponisoy-tatoulisΟ Πέτρος Τατούλης γεννήθηκε το 1953 στο Καστρί Κυνουρίας.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε ως Ιατρός – Χειρουργός.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σαν ιατρός στην Κω. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο Καστρί Κυνουρίας, ενώ άσκησε το ιατρικό λειτούργημα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών και στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά.

Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε είναι συνεχής η παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων εφόσον ο αρκαδικός λαός τον τιμά αδιάλειπτα με την ψήφο του.

Τον Νοέμβριο του 2011 εκλέγεται πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Νέα Πελοπόννησος.

Από την εκλογή του και εξής έχει διατελέσει μεταξύ άλλων:

Ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2004.

Ειδικός απεσταλμένος της Νέας Δημοκρατίας στη συνδιάσκεψη της Γενεύης το Δεκέμβριο του 2003 για την επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος.

Ειδικός απεσταλμένος της Νέας Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2003 στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γ. Αραφάτ στη Ραμάλα.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Μέλος της άτυπης διακομματικής επιτροπής για την παρακολούθηση και προώθηση θέσεων αναφορικά με τη δίκαιη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Μέλος των Διακομματικών Επιτροπών της Βουλής για τα Ναρκωτικά, το Δημογραφικό Πρόβλημα και την Προστασία των Δασών.

Υφυπουργός Πολιτισμού από το Μάρτιο του 2004 έως το Φεβρουάριο του 2006.

Από το 2003 έχει δημοσιεύσει έναν εκτεταμένο αριθμό άρθρων, πολιτικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, σε ελληνικές εφημερίδες όπως «Απογευματινή», «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία».

Είναι παντρεμένος με την ιατρό Σοφία Λουτσίου και έχει 4 παιδιά: την Παρασκευή, τη Χρισταλένη, την Ιωάννα και τον Παναγιώτη.

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Στρατηγικός στόχος η έρευνα για τη συνεργασία Περιφέρειας και ΤΕΙ Καλαμάτας»

Την ανάγκη κατάρτισης στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού με έμφαση στην έρευνα, καθώς και την αξιοποίηση του νέου προγράμματος, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης για προώθηση πρωτοποριακών ιδεών στην ανώτατη εκπαίδευση έθεσε ως προτεραιότητες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Δημήτριο Βελισσαρίου Πρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας, τους κ.κ. Ιωάννη Δημόπουλο, Στέφανο Γιακουμάτο και Ιωάννη Πανταζή, μέλη του ΔΣ του ΤΕΙ Καλαμάτας και τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την ανάγκη επιχειρηματικής διασύνδεσης της έρευνας, παράλληλα με την εκπαιδευτική, αλλά και την ανάγκη διεθνών συνεργασιών και του ΤΕΙ Καλαμάτας και του ΑΕΙ Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε δεδομένη την αναγκαιότητα συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Καλαμάτας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ανακοίνωσε την αξιοποίηση του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας με βασικούς πυλώνες τα δύο αυτά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και τη συνεργασία με ανεξάρτητους φορείς για την ανάπτυξη του τομέα της έρευνας στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Βελισσαρίου, αλλά και σύσσωμο το ΔΣ του ΤΕΙ Καλαμάτας χαρακτήρισαν κομβικής σημασίας τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή του και έθεσαν σε προτεραιότητα το στόχο της αναβάθμισης της ποιότητας των σπουδών και της διασύνδεσης με την επιχειρηματικότητα.

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Πελοπόννησο τα 120 εκατομμύρια ευρώ του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος»

«Για πρώτη φορά η Πελοπόννησος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με στόχο να καλύψει τα προβλήματα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και της ερημοποίησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την 1η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2020» την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θα είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού και Εξειδίκευσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κώστας Κουκολιάς, το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών Πελοποννήσου, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι της Πελοποννήσου, ο Διευθυντής Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Γρουζής, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτζής Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Πελοπόννησος Α.Ε., που αποτελεί το φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε επίσης ότι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Πελοποννήσου αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και ότι είναι απόλυτα συμβατό με τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης και της καινοτομίας του ΣΕΣ, αλλά και τις αρχές της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ορόσημο του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα είναι ο άξονας κωμόπολη – χωριό, αναδεικνύοντας την παράδοση της Πελοποννήσου, υπό μια νέα προοπτική όμως. Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην αγαστή συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές, αλλά και στη σκληρή δουλειά όλων των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το σχεδιασμό και την προετοιμασία του προγράμματος.

«Την 1η Ιουλίου 2011 παραλάβαμε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ νεκρό και καταφέραμε, αφενός, να το ζωντανέψουμε, αφετέρου, να αλλάξουμε τη νοοτροπία και να μπορούμε πλέον να υλοποιούμε έργα αναπτυξιακά που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και μοχλεύουν την οικονομία» σημείωσε ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στο πρώτο, συμβολικά, έργο, σε συνεργασία με το Δήμο Ευρώτα, το κτίριο Μπασουράκου, το οποίο έχει ήδη βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε στη σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την προσπάθεια της οποίας να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ τη χαρακτήρισε εξαιρετική. Ο κ. Κω νσταντινόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην ευθύνη του Υπουργείου για το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και το άνοιγμα του νέου προγράμματος, του ΣΕΣ, έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας κάθε συνδρομή για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Ο κ. Κουκολιάς από την πλευρά του αναφέρθηκε αφενός στην αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ που δεν επέτρεπε ουσιαστική δυνατότητα αποκεντρωμένων ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, αφετέρου, στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να προετοιμάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα για τη νέα προγραμματική περίοδο. Ειδική αναφορά έκανε για την προνοητικότητα του κ. Τατούλη να το εγγράψει στα συμπεράσματα της 4ης επιτροπής παρακολούθησης του ΔΕΠΙΝ, γεγονός το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από τα Κοινοτικά όργανα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο κ. Κουκολιάς εξήρε τέλος την πρωτοβουλία του κ. Τατούλη να δημιουργήσει ειδικό Ταμείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο χαρακτήρισε προπομπό Ειδικού Περιφερειακού Αναπτυξιακού Νόμου.

Το σύνολο των Δημάρχων που συμμετείχαν, καθώς και οι εκπρόσωποι των λοιπών Δημοτικών αρχών χαιρέτισαν την έναρξη του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον από κοινού σχεδιασμό του αναπτυξιακού μέλλοντος της Πελοποννήσου.

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου»

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ θα επιχειρήσουν την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΟΣΕ για το σκοπό αυτό και σημείωσε ότι «η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση γιατί το δίκτυο δεν ήταν σε κίνηση. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε για την εκ νέου κινητοποίησή του».

Αναφερόμενος στο μοντέλο ΣΔΙΤ, που υιοθετήθηκε για το έργο αυτό, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι είναι το μόνο μοντέλο που μπορεί να επιμερίσει ευθύνη στην Περιφέρεια και συμπλήρωσε ότι η επανεκκίνηση θα γίνει με βάση ένα μοντέλο βιωσιμότητας και αυτοχρηματοδότησης ώστε να μην είναι αναγκασμένη να καταβάλλει το κόστος η Περιφέρεια.

«Στόχος μας είναι να επανκεκκινήσουμε το σύνολο του σιδηροδρόμου και στην προσπάθειά μας αυτή προσπαθούμε να εμπλέξουμε και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να λειτουργήσει το τρένο και στην Ηλεία και την Αχαΐα, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας» δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης στην επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον Ισθμό στο Λουτράκι τονίζοντας ότι «ολοκληρώθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έχει ήδη αδειοδοτηθεί σε 1,5 μήνα μόλις, που αποτελεί και χρόνο ρεκόρ».

«Το 2011 όταν αναλάβαμε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου δεν ήταν σε κίνηση. Εξαρχής επιδιώξαμε την επανενεργοποίησή του και αναλάβαμε την ευθύνη διαμόρφωσης του οικονομοτεχνικού μοντέλου» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι «με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε αυτή τη διαδικασία ξεπερνάμε και το εμπόδιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Δέσμευσή μας ο «Σχεδιασμός για όλους» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

«Δεσμευόμαστε για την υιοθέτηση μιας πολιτικής ευαισθητοποιημένης απέναντι στην υποχρέωση μας για την παροχή των βασικών αγαθών της προσβασιμότητας και της ασφαλούς όδευσης όλων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την παρουσίαση της έρευνας με τίτλο “Σχεδιάζοντας μια έξυπνη περιφέρεια – η υιοθέτηση των αρχών της σχεδίασης για όλους” για την προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα των ΑΜΕΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τους κ.κ. Τάκη Αλεξανδράκη και Ιωάννη Μπασδέκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014.

«Δημιουργούμε παράλληλα μια νέα οικονομία στην ιδιαίτερη θεματική ενότητα του τουρισμού για τα ΑΜΕΑ και για το σκοπό καταρτίζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και έκανε λόγο για δέσμευση της Περιφερειακής αρχής για να δημιουργήσει υποδομές προσβασιμότητας και ασφαλούς όδευσης των ΑΜΕΑ.

«Προνοήσαμε να υπάρχει στο νέο πρόγραμμα, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, απαιτητικός όρος για υποβολή σε οποιοδήποτε φάκελο δημοσίου χώρου η εκπλήρωση των υποχρεώσεων προσβασιμότητας και ασφαλούς κινητικότητας» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι οι δράσεις αυτές εντάσσονται στη στρατηγική της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης και συνεπώς είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση «Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θέτει σε άμεση προτεραιότητα την οριζόντια υιοθέτηση των αρχών της «Σχεδίασης για Όλους» σε δράσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014 – 2020, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την επαύξηση της ποιότητας ζωής όλων των ηλικιωμένων. Παράλληλα δε, εναρμονιζόμενη με την Ευρωπαϊκή κατεύθυνση που θέλει τις Περιφέρειες «έξυπνες» προς όφελος των πολιτών, καινοτομεί αποκτώντας και αναπτυξιακή τροχιά με ανταποδοτικά οφέλη που προκύπτουν από πλήθος χρηματοδοτικών πλαισίων».

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Η αξιολόγηση θα πρέπει να υπηρετεί την αρχή της ισονομίας»

«Παγώνουμε την εξέλιξη της αξιολόγησης γιατί δεν έχουν κριθεί τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, δεν έχουν σταλεί εξειδικεύσεις για την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης και γιατί, σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, οι υπηρεσιακές μεταβολές παγώνουν μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των νέων περιφερειακών διοικήσεων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την Τρίτη 9 Ιουλίου 2014.

«Δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, αλλά είμαστε αντίθετοι σε ερασιτεχνισμούς και σε επικίνδυνα παιχνίδια εν ονόματι της» δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να θέσει εξειδικεύσεις και κριτήρια για την αξιολόγηση ώστε να ισχύσει το άρθρο 5 του Συντάγματος περί ισονομίας».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της διοίκησης και της πολιτείας να δημιουργεί συνθήκες αξιολόγησης, άρα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει εξαρχής να αφορίζεται η αρχή της αξιολόγησης» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «σύμφωνα με τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει αποκλειστικά και κύρια να τηρηθούν τα στοιχεία για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας της αξιολόγησης».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε το σώμα ότι ενώ θα έπρεπε να έχει εκδώσει ήδη από το νόμο την ποσόστωση κατανομής ανά  διεύθυνση δεν το έχει κάνει και έχει παγώσει την αξιολόγηση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο ανέφερε ότι πρέπει να γίνει  αναστολή της εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων μέχρι την τροποποίηση του νόμου και την επαναφορά στο αρμόδιο υπουργείο, για να το επαναδιαπραγματευθεί και να τροποποιηθούν οι επίμαχες διατάξεις έτσι ώστε η αξιολόγηση των υπαλλήλων να διέπεται από αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

 


 

Δ.Τ. Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ημερίδα για την προώθηση των εμβολιασμών στους επαγγελματίες Υγείας

Στην ενημερωτική ημερίδα για την προώθηση των εμβολιασμών στους επαγγελματίες Υγείας συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Παιδείας και Απασχόλησης κ. Θεοφάνη Στεφανόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος Hprolmmune – Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe (www.hproimmune.eu) από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής στο ξενοδοχείο Royal Olympic την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014.

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας» δήλωσε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η κατάρτιση σύγχρονων πολιτικών τεχνοκρατικά τεκμηριωμένων ώστε να έχουν την κατά το δυνατό καλύτερη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών».

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τους αναγκαίους εμβολιασμούς για την προστασία τους και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πιο σημαντικά λοιμώδη νοσήματα, δεδομένου ότι αποτελούν σημαντικό επαγγελματικό κίνδυνο για τους ίδιους. Ταυτόχρονα, τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να απειλήσουν την υγεία των ασθενών και να αποτελέσουν σοβαρή πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Η έρευνα κατά τη διάρκεια του προγράμματος ανέδειξε τα 5 εμβόλια που συστήνονται για όλους τους επαγγελματίες υγείας, που αφορούν την Ηπατίτιδα Β, την εποχική γρίπη, την Ιλαρά – Ερυθρά και Παρωτίτιδα (MMR) – τον Τέτανο, τη Διφθερίτιδα και τον Κοκκύτη (Td/Tdap) και την Ανεμευλογιά. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε επίσης τους αποτρεπτικούς παράγοντες για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι εντοπίζονται στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο και τη μη διάθεση εμβολίων στο χώρο εργασίας.

 


 

Δ.Τ. Πρωτοπόρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπεγράφη η ΑΕΠΟ για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

«Ένα μεγάλο στοίχημα γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ανακοίνωση της υπογραφής από το ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έκτακτη συνέντευξη τύπου την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014, με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικολάου Μαντζούφα και του συνόλου των Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Στην τελική φάση υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων» σημείωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «τηρούμε τη δέσμευσή μας να υλοποιήσουμε το έργο μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και παράλληλα αναδεικνύουμε με τον καλύτερο τρόπο ότι όπου υπάρχει όραμα, αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα».

«Ποιος θα φανταζόταν λίγο καιρό πριν η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα τεράστια προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων, ότι σήμερα θα ήταν υπερήφανη για το έργο πιλότο της χώρας, που αποτελεί ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή επιτυχία» τόνισε ο κ. Τατούλης, επισημαίνοντας ότι το χρονικό διάστημα των 10 μηνών που απαιτήθηκε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αποτελεί Ελληνικό και Ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Πρόκειται για έργο αυστηρά περιβαλλοντικό, με τεχνολογία αιχμής, το οποίο έχει θωρακίσει η αδειοδότησή του από το ΥΠΕΚΑ και το οποίο στηρίζει τη στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μετατραπεί από την πιο βρώμικη Περιφέρεια σε Περιφέρεια αειφορίας, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη του έργου από τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, τους άμεσους συνεργάτες του τους Αντιπεριφερειάρχες και ιδίως από τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε ακόμη τη χαρά του γιατί «στην ιστορική αυτή συγκυρία αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα» και στάθηκε ιδιαίτερα στις καινοτομίες του έργου, όπως την περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ιδιωτική χωροθέτηση, αλλά και στη θωράκισή του αφού έλαβε 22 θετικές γνωμοδοτήσεις από διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες.

Τη βεβαιότητά του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 εξέφρασε ο κ. Τατούλης «όσες ενστάσεις και αν γίνουν», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές δικλείδες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όπως τους τέσσερις διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με την τήρησή τους.

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας από την πλευρά του χαρακτήρισε το έργο της Πελοποννήσου «κόσμημα», τονίζοντας ότι έχουν προβλεφθεί οι αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι στην Ευρώπη, αλλά και τη στιγμή αυτή «ορόσημο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», μεταφέροντας την ικανοποίηση των Υφυπουργών Ανάπτυξης κ.κ. Μηταράκη και Κωνσταντινόπουλου. Τόνισε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη που έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση από τα υπόλοιπα 13 έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα και ότι το συγκεκριμένο έργο θα διεκδικήσει ευρωπαϊκό βραβείο. «Η χώρα από ουραγός στην Ευρώπη στον τομέα αυτό μετατρέπεται σε χώρα πρότυπο και αυτό το επιτυγχάνει μέσω της πιο δύσκολης Περιφέρειας, η οποία πρώτη παίρνει περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Ο Ειδικός Γραμματέας τόνισε τέλος ότι για πρώτη φορά τηρήθηκαν τόσο ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες και υποστήριξε ότι το έργο αυτό θα πρέπει να το επιδεικνύουμε και όχι να το κρύβουμε. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μαντζούφας τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει δικαιωθεί για το έργο αυτό και από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι ο σχεδιασμός του ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες και όχι σε φαραωνικές λογικές του παρελθόντος.

 


 

Δ.Τ. Από την Πελοπόννησο το 1ο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Έκτακτη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την υπογραφή της ΑΕΠΟ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, Τρίτη 8/7/2014, 18:30 μ.μ.

Έκτακτη συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου 2014 και ώρα 18:30 μ.μ., στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

 


 

Δ.Τ. Άνοιξε τις πύλες του το 17ο Φεστιβάλ Αγροτουρισμού Επιδαύρου

Τις πύλες του για 17η συνεχή χρονιά άνοιξε το Φεστιβάλ Αγροτουρισμού Επιδαύρου, ένας σημαντικός θεσμός για την  ανάδειξη των προϊόντων της Πελοποννήσου. Το Φεστιβάλ Αγροτουρισμού συνδιοργανώνεται από το Δήμο Επιδαύρου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κύριος όγκος των επισκεπτών του φτάνει τις 15.000 ετησίως και απευθύνεται εκτός των ντόπιων και των παραθεριστών, στους θεατές των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που πραγματοποιούνται παράλληλα στο μικρό και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με στόχο να γνωρίσουν τα προϊόντα της Πελοποννήσου καθώς και το αγροτουριστικό της κεφάλαιο.

Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κώστας Γκάτζιος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, η αρμόδια θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Φάνης Στεφανόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Αργολίδας κ. Τάσος Χειβιδόπουλος, μέλη του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο δήμαρχος Επιδαύρου αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση αυτού του θεσμού που έχουν επιτύχει τα τελευταία τρία χρόνια μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας δύο νέα εργαλεία για τους παραγωγούς και τους εμπόρους, την αγροτοδιατροφική σύμπραξη και το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο. Η Επίδαυρος αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και πολύ δυναμικό brand και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε τόνισε επίσης η κα. Νικολάκου. Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Στεφανόπουλος στον χαιρετισμό του επεσήμανε την μεγάλη αξία των προϊόντων της Επιδαύρου όσον αφορά τον υψηλό βαθμό ποιότητας τους. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ Χειβιδόπουλος δήλωσε ότι η Π.Ε Αργολίδας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους φορείς για την ανάδειξη των προϊόντων της Αργολίδας αλλά και την ουσιαστική στήριξη του σημαντικού αυτού θεσμού.

Το φετινό Φεστιβάλ Αγροτουρισμού Επιδαύρου είναι αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη και οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλία από τη χορωδία του Δήμου Επιδαύρου, ομιλία καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

Το Φεστιβάλ Αγροτουρισμού Επιδαύρου πραγματοποιείται από τις 4 Ιουλίου έως τις 27 Ιουλίου 2014 και λειτουργεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 19.00 έως τις 24.00. Η έκθεση που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ συγκεντρώνει παραγωγούς, οικοτεχνίες, συνεταιρισμούς, βιοτέχνες, καλλιτέχνες και εμπόρους παραδοσιακών προϊόντων από την Επίδαυρο, από τους γύρω νομούς της Πελοποννήσου και ολόκληρη τη χώρα με στόχο τη γνωριμία των επισκεπτών με προϊόντα της ελληνικής γης, τη στήριξη των ντόπιων παραγωγών και τη μύησή τους στο πνεύμα και τις αξίες που πρεσβεύει ο αγροτουρισμός.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ενταγμένες ενημερωτικές ημερίδες σχετικές με τα αγροτικά προϊόντα και τον αγροτουρισμό καθώς και γαστρονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις 27 Ιουλίου στην τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 


 

Δ.Τ. Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση της μαρίνας του Ναυπλίου

Την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου για την κατασκευή της μαρίνας του Ναυπλίου με ΣΔΙΤ από το ελεγκτικό συνέδριο ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας για κατασκευή μαρίνας με ΣΔΙΤ».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευόδωση των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα βελτιώσουν το επίπεδο των υποδομών ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος, ιδίως σε ένα εμβληματικό προορισμό όπως το Ναύπλιο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε τέλος ότι «υλοποιούμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα το σχέδιό μας για την ανάπτυξη ενός δικτύου μαρινών στην Πελοπόννησο».

 


 

Δ.Τ. Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση της μαρίνας του Ναυπλίου

Την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου για την κατασκευή της μαρίνας του Ναυπλίου με ΣΔΙΤ από το ελεγκτικό συνέδριο ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας για κατασκευή μαρίνας με ΣΔΙΤ».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευόδωση των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα βελτιώσουν το επίπεδο των υποδομών ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος, ιδίως σε ένα εμβληματικό προορισμό όπως το Ναύπλιο.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε τέλος ότι «υλοποιούμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα το σχέδιό μας για την ανάπτυξη ενός δικτύου μαρινών στην Πελοπόννησο».

 


 

Δ.Τ. Έπεσαν οι συκοφαντίες για το λιμάνι του Άστρους

«Απόλυτη δικαίωση της πολιτικής βούλησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου» χαρακτήρισε το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για το έργο του λιμανιού του Άστρους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τονίζοντας ότι «φέρνουμε νέα δεδομένα στην Πελοπόννησο και τη χώρα. Αφενός, υλοποιούμε αποτελεσματικά και απροβλημάτιστα τα αναπτυξιακά έργα υποδομής, ώστε ούτε πόροι να χαθούν, ούτε κρίσιμος χρόνος, και, αφετέρου, τηρούμε απόλυτα την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

«Το λιμάνι του Άστρους ανοίγει μια νέα εποχή για την Κυνουρία και την παραλιακή Αρκαδία, αλλά και την Ανατολική Πελοπόννησο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «εξαρχής δεσμευτήκαμε ότι θα υλοποιήσουμε το έργο μέσα στην παρούσα προγραμματική περίοδο και με την αποφασιστικότητά μας και την απόλυτη τήρηση της νομοθεσίας το κάνουμε πράξη».

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ε.Δ.ΕΛ. «το έργο υλοποιείται κανονικά και δεν προκύπτουν στοιχεία για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, επομένως δεν απαιτούνται δημοσιονομικές διορθώσεις ή άλλες διορθωτικές ενέργειες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

 


 

Δ.Τ. Στο Πεκίνο και την “BiteChina” ταξίδεψε η «Μυθική Πελοπόννησος»

Στο Πεκίνο ταξίδεψε η “Μυθική Πελοπόννησος”, όπου συμμετείχε στην «Bite China» τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Κίνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου. Καθοριστικό παράγοντα για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση  αποτέλεσε το  γεγονός ότι από τις 15 Ιουνίου έως τις 19 Οκτωβρίου υπάρχει για πρώτη φορά δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Κίνας με Αθήνα, η οποία δημιουργεί την προοπτική έτσι ώστε να αποτελέσει η Κίνα μια δυναμική τουριστική αγορά για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Η έκθεση συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 49.000 επαγγελματίες επισκέπτες και οι εκθέτες ξεπερνάνε τους 800 από 80 χώρες. Αποτελεί τη σημαντικότερη έκθεση όσον αφορά την κινεζική τουριστική αγορά.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε με περίπτερο εντός του stand του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του χώρου συναντήσεων, ενώ το πληροφοριακό υλικό και λεύκωμα της Πελοποννήσου που δόθηκαν στους επισκέπτες είναι μεταφρασμένα στην κινεζική γλώσσα. Το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο κ. Βασίλειος Κωστής, ο οποίος δήλωσε ότι οι προξενικές αρχές θα σταθούν αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Περιφέρειας για ενίσχυση των σχέσεων με την Κινεζική αγορά.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της έκθεσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Γραφείο Ε.Ο.Τ Πεκίνου διοργάνωσαν σεμινάριο – παρουσίαση του προορισμού σε περισσότερους από 150 τουριστικούς επαγγελματίες και δημοσιογράφους της κινεζικής αγοράς. Στη παρουσίαση χαιρετισμό απεύθυνε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε στοιχεία της κινέζικης αγοράς όσον αφορά την Ελλάδα.

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κα. Νικολάκου κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Έλληνες και οι Κινέζοι τρέφουν βαθιά αμοιβαία εκτίμηση για τον Πολιτισμό και την Ιστορία τους, ως οι δύο από τους πλέον αρχαιότερους πολιτισμού στον κόσμο. Είναι ένας δεσμός που μας ενώνει και που βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Στη συνέχεια η κα. Νικολάκου παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου σε πολιτισμό, υποδομές, διατροφή δίνοντας τη δυνατότητα μοναδικών εμπειριών στους επισκέπτες.

Η κα. Νικολάκου αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, αλλά και εμπορικών συναλλαγών με επίκεντρο τα αγροτικά μας προϊόντα. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση αποτέλεσε μια συνέχεια σε στοχευμένες επαφές και δράσεις εξωστρέφειας με την κινεζική αγορά και ηγεσία όπως:

 • η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ τη Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Επαρχίας Σαανσί της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και η φιλοξενία πολυμελούς αντιπροσωπείας με επικεφαλή τον Πρόεδρος του Κογκρέσου της Επαρχίας Σαανσί κ. Zhao Leji στην Τρίπολη
 • η διοργάνωση επιχειρηματικού γεύματος συναντήσεων μεταξύ κινέζων και Πελοποννησίων επιχειρηματιών στο πλαίσιο της αποστολής της Επαρχίας Σαανσί με στόχο τη σύναψη συνεργασιών
 • η φιλοξενία αποστολής 15 Κινέζων μαθητών από την πόλη Ναντζίνγκ πρωτεύουσα της επαρχίας Jiangsu, νικητών των μαθητικών αγώνων με τίτλο «Καλωσορίζοντας την Ολυμπιάδα νέων του Ναντζίνγκ -Εορτάζοντας 40 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας»,
 • η διενέργεια ταξιδιού εξοικείωσης με δημοσιογράφους από το μεγαλύτερο κινεζικό κανάλι το Phoenix Chinese News and Entertainment και δημιουργία τουριστικού ρεπορτάζ για την Πελοπόννησο το οποίο προβλήθηκε στην Κίνα.
 • η φιλοξενία πολυμελούς αντιπροσωπεία κινέζων επιχειρηματιών με επικεφαλή το Δήμαρχο της πόλης Xi’Αn κ. Chen Baogen και την κινεζική αντιπροσωπεία η φιλοξενία επίσημης αντιπροσωπείας από την περιοχή Sichuan (Σεσουάν) με επικεφαλή τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Gao Feng.

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Δημιουργούμε νέα στοχευμένη οικονομία με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο»

«Δημιουργούμε μια νέα στοχευμένη οικονομία για πρώτη φορά στη χώρα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, κατά την παρουσίαση της βελτιστοποίησης χρήσης του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου από τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλο και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο τμήματος Ισθμός – Λουτράκι από τον Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΣΕ κ. Γρηγόρη Σαμπατακάκη, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τρίτη 1 Ιουλίου 2014.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε το πρόγραμμα πιλοτικό για τη χώρα, γιατί αφενός είναι η πρώτη φορά που συμπράττει ο ΟΣΕ με την Περιφέρεια, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και πιθανώς με ιδιώτες επενδυτές και, αφετέρου, γιατί πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικής χρήσης όλου του δικτύου, το οποίο θα υιοθετηθεί στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα. «Ευθύνη μας δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου, αλλά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου, ρεαλιστικού και βιώσιμου σχεδίου» δήλωσε ο κ. Τατούλης εμφατικά.

Καταθέτουμε μια νέα πρόταση που καλύπτει το ενδιαφέρον, που εμείς δημιουργήσαμε σε ένα δίκτυο, το οποίο μόνο κόστος συνεπαγόταν για τον ΟΣΕ, λόγω των αναγκών συντήρησής του, τόνισε ο κ. Τατούλης και συμπλήρωσε ότι «δημιουργούμε νέα στοχευμένα οικονομικά προϊόντα, νέα δίκτυα και νέες προτάσεις τουριστικών προϊόντων, ενώ παράλληλα αποτρέπουμε την ερήμωση υφισταμένων δομών του ΟΣΕ που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για τις καινοτομίες του σχεδίου, όπως για τη δυνατότητα τοποθέτησης οπτικών ινών και φωτοβολταϊκών παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές, «οι οποίες θα πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Αναφορικά με τον προαστιακό Ισθμού – Λουτρακίου ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση για μια νέα προοπτική για το Λουτράκι, ώστε να μην είναι ταυτισμένο μόνο με το Καζίνο, και τόνισε ότι «επενδύουμε στο Λουτράκι και το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την ανάδειξη του Ισθμού».

«Εκεί που τολμούμε με μεθοδικότητα και ολοκληρωμένο σχέδιο μπορούμε να πετύχουμε» τόνισε ο κ. Τατούλης τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι το τρένο attraction και η ανίχνευση νέων προκλήσεων που θα αποτελέσουν το παράδειγμα για όλη τη χώρα» και συμπλήρωσε ότι «ενώ ήμασταν έτοιμοι προεκλογικά, παρουσιάζουμε σήμερα τα έργα αυτά για να μη θεωρηθεί ότι θα αποτελούσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλος ανέφερε ότι στόχος είναι να επανεκκινήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, το οποίο είναι ενεργό και για την αναβάθμιση του οποίου δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, με διαφορετικές χρήσεις ανά τμήματα, όπως τουριστική για το τμήμα Κόρινθος – Άργος ή ως προαστιακός στην Καλαμάτα. Ο κ. Θεοφανόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για εναλλακτικό τρόπο χρήσης του δικτύου, ώστε να αναπτυχθεί ένα συνολικό εμπορικό προϊόν στο επίκεντρο του οποίου θα είναι ο σιδηρόδρομος.

Ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΣΕ κ. Σαμπατακάκης παρουσίασε την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον Ισθμό στο Λουτράκι, η οποία κατέστη εφικτή μετά το έντονο ενδιαφέρον και τη συνεργασία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη το έργο έχει προϋπολογισμό 11,5 εκατομμύρια ευρώ, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και έχει ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά.

Παρόντες κατά την παρουσίαση ήταν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου κ.κ. Νικολάκου και Παπαφωτίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας.

 


 

Δ.Τ. Συνέντευξη τύπου “ΕΡΕΥΝΑ Ε.ΜΕ.ΝΟ. – ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 140 ΑΡΚΑΔΕΣ”

Συνέντευξη τύπου στις 12:30 μ.μ. στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα παραχωρήσει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Υγείας, Παιδείας και Απασχόλησης κ. Θεοφάνης Στεφανόπουλος, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, ιατρός Δημόσιας Υγείας, και η ερευνήτρια – ιατρός κα Σωτηρία Κασκαφέτου υπεύθυνη σχετικά με την εκπόνηση της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πρόκειται για μία έρευνα υγείας που διεξάγεται σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία όλων των Ιατρικών Σχολών υπό τον συντονισμό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία έχει ως σκοπό να μελετήσει τα χρόνια νοσήματα στην Ελλάδα και τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.

Οι προβλεπόμενες εξετάσεις της Ε.ΜΕ.ΝΟ περιλαμβάνουν μέτρηση ύψους, βάρους, περιφέρειας μέσης και αρτηριακής πίεσης, έλεγχο καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας. Κατόπιν συγκατάθεσης θα ληφθεί δείγμα αίματος, στο οποίο θα γίνει βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα θα μετρηθούν η ολική χοληστερόλη, η HDL (καλή χοληστερίνη), η γλυκόζη (σάκχαρο) και οι τρανσαμινάσες, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία θα γίνει καταμέτρηση και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (διαβήτης). Θα γίνει έλεγχος για την ανίχνευση στο αίμα δεικτών των ηπατιτίδων B και C και της HIV λοίμωξης. Οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν πλήρη και ασφαλή έλεγχο της ατομικής τους υγείας χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση και θα λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων καθώς επίσης και ενημερωτικό υλικό σχετικά με θέματα πρόληψης και ελέγχου.

Η εκπαιδευμένη ερευνήτρια και ιατρός κα Κασκαφέτου Σωτηρία θα επισκεφθεί ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα κατοικιών σε επιλεγμένες περιοχές της Αρκαδίας (Τρίπολη, Γορτυνία, Μεγαλόπολη και Κυνουρία). Τονίζεται ότι κάθε πληροφορία θα είναι αυστηρά εμπιστευτική και προστατευμένη από τους κανόνες του ιατρικού απορρήτου καθώς και από το Νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της μελέτης www.emeno.gr. και στους ακόλουθους συνδέσμους

FACEBOOK: ΕΥ-Έλεγχος Υγείας   https://www.facebook.com/pages/ΕΥ-Έλεγχος-Υγείας/1469710759913780?fref=ts

TWITTER: https://twitter.com/Hprolipsis

 


 

Δ.Τ. Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Θερμά συγχαρητήρια στο Διομήδη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος»

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα του Διομήδη για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδος Α1 στο χάντμπολ για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία της ομάδας του Άργους αποδεικνύει το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο του Διομήδη και αποτελεί μια ακόμα διάκριση για τον αθλητισμό της Πελοποννήσου.

Σας εύχομαι ολόψυχα η συμμετοχή σας και στις διεθνείς διοργανώσεις να είναι πάντα το ίδιο επιτυχής.

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Επιλέξαμε να λύσουμε εμείς το πρόβλημα και όχι να το μεταθέσουμε στο Υπουργείο»

«Επιδιώξαμε να λύσουμε εμείς το πρόβλημα, όπως επιτυχημένα κάναμε και στην περίπτωση της ελονοσίας, και όχι να το παραπέμψουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιδιώκοντας ταυτόχρονα το μέγιστο επίπεδο συνεργειών με το Υπουργείο, τις υπηρεσίες μας, τους ιδιώτες κτηνιάτρους και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια ευρείας τεχνικής σύσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.

Ο κ. Κορασίδης από την πλευρά του τόνισε ότι η νόσος εμφανίστηκε σε εποχικό χρόνο νωρίτερο από αντίστοιχες περιπτώσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο για αβλεψία ή αμέλεια διακινητών ζώων και επεσήμανε ότι ναι μεν η εξάπλωσή της είναι γρήγορη, το επίπεδο νοσηρότητας, ωστόσο, είναι χαμηλό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι η ασθένεια αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στον ανθρώπινο οργανισμό, ούτε βλάπτει τους καταναλωτές κατά την κατανάλωση κρέατος ή τυροκομικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε πλήρης ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την εξάπλωση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νόσου του καταρροϊκού πυρετού και εξετάστηκαν οι τρόποι παρέμβασης για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσής του, αλλά και για την αντιμετώπισή της. Άμεσα θα σταλεί από το ΥΠΑΑΤ ο οδικός χάρτης των επόμενων ενεργειών και αποφασίστηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση της καταπολέμησης της νόσου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, Μεσσηνίας κ. Αργυράκης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Στεφανόπουλος και Παπαφωτίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Στρατηγάκος, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κα Αθηνά Τραχήλη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και ιδιώτες κτηνίατροι.

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης “ Την τύχη των ανθρώπων μας δεν την αφήνουμε στα χέρια κανενός”

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας και 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του καταρρροϊκού πυρετού

“Την τύχη των ανθρώπων μας δεν την αφήνουμε στα χέρια κανενός, αλλά αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και την έγκριση του προγράμματος διαχείρισης των εντόμων του γένους Culicoides φορέων του καταρροϊκού πυρετού, την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014.

«Μετά τη δική μας πολιτική πίεση υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση» τόνισε ο κ. Τατούλης, « τη στιγμή που βρισκόταν στο συρτάρι, όλοι ήταν αρνητικοί απέναντί της και ακόμα δεν είχε βγει το ΦΕΚ καθορισμού των αρμοδιοτήτων των νέων υπουργών. Η ΚΥΑ έχει υπογραφεί από το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Οικονομικών και εγκρίνει συμπληρωματικό πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε επίσης ότι “Δεν κρύψαμε το πρόβλημα, ούτε κρυφτήκαμε, αλλά βγήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο για την κτηνοτροφία, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Είχαμε επίσης προβλέψει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασής μας με το ποσό των 500.000 για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η διαχείριση των εντόμων φορέων του καταρροϊκού πυρετού”.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα στην έδρα της Περιφέρειας, αλλεπάλληλες συσκέψεις και ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφερειακές Ενότητες και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, του γενικού γραμματέα και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «Από την πρώτη στιγμή μάλιστα συνεννοήθηκα με τον κ. Υπουργό για την ενίσχυση των υπηρεσιών μας με ανθρώπινο δυναμικό και ήδη έχουν υπογραφεί οι προκηρύξεις. Από το Υπουργείο διεκδικήσαμε τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, για το ημερήσιο σιτηρέσιο των ζώων σε καραντίνα και για τη μετακίνηση των κοπαδιών που βρίσκονται σε καραντίνα, για το οποίο ήδη λάβαμε την άδεια».

Αναφερόμενος στο έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τις οποίες εξήρε, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα πειστήριο ότι η νόσος προϋπήρχε, όπως αποδεικνύουν οι έλεγχοι που τακτικά γίνονταν, και είναι ψέμα ότι εμείς αμελήσαμε. Οι υπηρεσίες μας είναι αυτές που εντόπισαν τη νόσο και αυτό οφείλεται στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά τους. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε υποψία κρούσματος τηρήθηκαν απόλυτα τα προβλεπόμενα της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και μόλις επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα λήφθηκαν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Προσπαθήσαμε εξαρχής να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους επ’ ωφελεία της κτηνοτροφικής οικονομίας και όχι να επιδοθούμε σε ένα αλισβερίσι κομματικών επιδιώξεων».

«Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με επίμονη προσπάθεια πολλών ετών, αν τηρηθεί με αυστηρή πειθαρχία το πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα αντιμετωπιστεί” δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «Αποτελεί αναμφίβολα δύσκολο στοίχημα το οποίο θα το κερδίσουμε, όπως άλλωστε κάναμε με την ελονοσία και το πρόγραμμα δακοκτονίας».

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

EUROCAMP: ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ 3-15 Αυγούστου 2014 στο Έσσεν της Γερμανίας

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς της, έχει αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικές Ευρωπαϊκές Περιφέρειες με στόχο να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία και να δημιουργήσει ένα δίκτυο οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συνεργασιών.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει διμερείς σχέσεις με το κρατίδιο του Hessen της Γερμανίας με σκοπό τη συνεργασία σε τομείς όπως του θεματικού και μαθητικού τουρισμού και του αθλητισμού.

Το κρατίδιο του Έσσεν διοργανώνει στο Edersee και στο Wetzlar, από 3 μέχρι 15 Αυγούστου 2014, Eurocamp με τη συμμετοχή νέων από τις περιοχές Jaroslawl (Ρωσία), Wielkopolska (Πολωνία), Frydek – Mistek (Τσεχία), Verona (Ιταλία), Emilia – Romagna (Ιταλία), Navarra (Ισπανία), Mora (Πορτογαλία), Gotland (Σουηδία), Έσσεν (Γερμανία) και Πελοποννήσου (Ελλάδα).

Η κατασκήνωση θα έχει ως θέμα «Ο Ρατσισμός στον Αθλητισμό – Ο Αθλητισμός ενάντια στο Ρατσισμό».  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία και περιοχές φυσικού κάλλους της περιοχής, ημερίδες, κλπ (συνημμένα το αναλυτικό πρόγραμμα) .

Κάθε βράδυ θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην κάθε Περιφέρεια και θα περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια, σκετς, τραγούδια, χορούς, video clips, κλπ που θα μπορέσουν να φέρουν την κουλτούρα και τις παραδόσεις της κάθε Περιφέρειας κοντά στις υπόλοιπες.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νέοι-νέες, ηλικίας 18 – 20 ετών, γνώστες ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση Γερμανικής) να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση magklari@arcadia.gr μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014.

Η φιλοξενία στην κατασκήνωση (διανυκτέρευση, γεύματα, μετακινήσεις, κλπ) είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων (ειδική εκπτωτική τιμή) καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Μάγκλαρη (τηλ: 2713601116) και να επισκεφθείτε τους κάτωθι συνδέσμους:

www.sportjugend-hessen.de

www.jugendreisen-hessen.de

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση των κοινωνικών δομών»

«Η χώρα δεν πρέπει να χάσει την εξαιρετική τεχνογνωσία του Βοήθεια στο Σπίτι»

«Η δομή της Βοήθειας στο Σπίτι διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία, την οποία η χώρα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των εργαζομένων του προγράμματος και τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Θεοφάνη Στεφανόπουλου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θέλουμε να συνεχίσει το πρόγραμμα, στη βάση ωστόσο ενός νέου και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε επίσης ότι η δυνατότητα εκ νέου χρηματοδότησης του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ προέκυψε μετά την παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαμόρφωση του θεματικού άξονα 9 για την καταπολέμηση της φτώχειας, και συμπλήρωσε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα».

Ο κ. Τατούλης, αφού εξήρε την πολυδιάστατη αξία του προγράμματος και στο κοινωνικό επίπεδο και στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς για το ζήτημα αυτό.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, αφού εξέθεσαν τη δράση του προγράμματος, την αποτελεσματικότητά του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζήτησαν τη συνδρομή και τη θετική εισήγηση της Περιφέρειας για τη μετεξέλιξη του προγράμματος σε «Κατ’ Οίκον Κοινωνική Φροντίδα» και την εξασφάλιση της συγχρηματοδότησής του στο νέο ΕΣΠΑ.

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Παραδίδουμε στους μαθητές το νέο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Δερβενίου»

«Παραδίδουμε σήμερα μια νέα, σύγχρονη σχολική μονάδα, η οποία θα αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης στο Δερβένι και το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του νέου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου στο Δερβένι, την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 και ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για το επίπεδο συνεργασίας.

Το έργο είχε τελικό προϋπολογισμό 741.034 ευρώ και αφορά την κατασκευή νέου κτιρίου & τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Σχολείου Δερβενίου Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Π.Ε. Κορινθίας, το οποίο θα αποτελέσει (μαζί με το υπάρχον κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Δημοτικό σχολείο) το νέο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Δερβενίου.

Περιλαμβάνει 7 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, γραφεία, κυλικείο, κουζίνα, χώρο σίτισης, λεβητοστάσιο, συγκρότημα wc αγοριών και κοριτσιών και ΑΜΕΑκαι βοηθητικούς χώρους. Προβλέπεται επίσης ανελκυστήρας ΑΜΕΑ.

 


 

Δ.Τ. 5 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπογραφή της ΚΥΑ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και υψηλό επίπεδο συνεργασίας το τρίπτυχο για τη λύση του προβλήματος»

Υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των κτηνοτρόφων είναι σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη το τρίπτυχο για την ορθή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκε σε αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο.

Σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε άμεσα σύμφωνα με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι μετά από τις προσωπικές του παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα δεν έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες στους νέους Υπουργούς. Η ΚΥΑ αυτή αποτελεί ασφαλώς δείγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εμπειρίας και τεχνογνωσίας και κυρίως κύρους για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποδεικνύει το επίπεδο ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται σε αντιδιαστολή με τους επικοινωνισμούς από όσους με ψέματα προσπαθούν απλά και μόνο να κάνουν θόρυβο και να δημιουργήσουν προβλήματα».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μέσω της ΚΥΑ εξασφαλίστηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των θανόντων ζώων,  την ενίσχυση της αγοράς ζωωτροφών και την αγορά των φαρμάκων για τους ραντισμούς. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφάλισε και τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες παρά την τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους έχουν κάνει τεράστιο έργο και ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και άμεση προσέγγιση των κρουσμάτων.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε τέλος ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή που υπήρχε υποψία κρούσματος έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και κράτησε χαμηλούς τόνους για να μην επηρεαστεί η «κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Πελοποννήσου» και χαρακτήρισε τους κτηνοτρόφους «σημαντική κοινωνική συνιστώσα με πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο τους οποίους πάντοτε στηρίζουμε», τις ουσιαστικές παρεμβάσεις των οποίων εξήρε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρέατος και, αφού έγινε πλήρης ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, εξετάστηκαν λεπτομερώς όλες οι πτυχές του, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

 


 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης «Αναγκαία η υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων όπως ο καταρροϊκός πυρετός»

«Από την πρώτη στιγμή που υπήρχε υποψία για κρούσμα καταρροϊκού πυρετού αντιδράσαμε άμεσα με εντολή προς τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την εφαρμογή μέτρων, όπως αυτά προβλέπονται στη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 και ενημέρωσε το σώμα ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στο ΥΠΑΑΤ για την στελέχωση των υπηρεσιών με το απαιτούμενο επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό».

Ο κ. Τατούλης ζήτησε υπεύθυνη στάση από όλους τους φορείς για την ορθολογική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και εξήρε τη στάση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου γιατί ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και με υπέρβαση δυνάμεων προσπαθούν να το περιορίσουν και να το αντιμετωπίσουν.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε επίσης ότι το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κτηνοτρόφους, τους φορείς και τις υπηρεσίες προκειμένου να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα το πρόβλημα.

 

 

 


 

 

Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης “Καθοριστικός ο ρόλος των Νέων Αγροτών για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση”

Η Ελληνική πολιτεία οφείλει να δει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα των Νέων Αγροτών στην αναθεώρηση της ΚΑΠ

“Η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών πρωτοβουλιών της Περιφέρειας” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών με τις Ενώσεις Νέων Αγροτών Νότιας Ελλάδας που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014, και τόνισε ότι “ενόψει της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) οι Νέοι Αγρότες θα πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την προοπτική της χώρας. Μέσα από τους Νέους Αγρότες ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος”.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις για την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα της αναθεώρησης και σημείωσε ότι “πρέπει να θωρακίσουμε το θέμα του αποθεματικού έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ευελιξία ανάλογα την κάθε πολιτική αντίληψη. Να δημιουργηθεί εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων με απόλυτη δέσμευση σε ότι αφορά τους Νέους Αγρότες”.

“Οι νέοι αγρότες δίνουν λύση στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού” πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου “και για το λόγο αυτό η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να δει με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα των Νέων Αγροτών και την αναθεώρηση της ΚΑΠ”.

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε επίσης την ανάγκη να ξεκαθαριστούν ζητήματα όπως ο προσδιορισμός του ελάχιστου στα όρια των δικαιωμάτων, η άρση Περιφερειακών Ανισοτήτων και η αποκατάσταση ισορροπίας των δικαιωμάτων, η εκτατικότητα των καλλιεργειών.

Σταθερά στο πλευρό των αγροτών η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης

“Πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι συντονισμένα και συλλογικά ώστε να εκφράσουμε συντονισμένες απόψεις ανάδειξης της αγροτικής μας οικονομίας ενόψει της αναθεώρησης της Νέας ΚΑΠ” σημείωσε ο κ. Τατούλης και ανακοίνωσε ότι “το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσει με θέμα Νέοι Αγρότες -Νέα ΚΑΠ έτσι ώστε να διατυπώσει συγκεκριμένη άποψη η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τις απόψεις των συλλογικών οργάνων των Νέων Αγροτών, και την οποία θα διαβιβάσουμε και στο αρμόδιο Υπουργείο”.

Αφού επεσήμανε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ότι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για έξοδο από την κρίση, δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία οι απόψεις των Νέων Αγροτών να μεταφερθούν και να συζητηθούν και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ).

Νέες προοπτικές για την ενδυνάμωση της τοπικής μας οικονομίας

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα. Νικολάκου, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε η Περιφερειακή Αρχή τα τρία πρώτα χρόνια για την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων και τη δημιουργία νέων εργαλείων, επισημαίνοντας ότι την επόμενη πενταετία δυο νέα εργαλεία όπως η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη και το Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο την τοπική αγροτική μας οικονομίας, ενώ θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά οι συνεργασίες και οι συνέργιες για συμμετοχή σε όλα τα διεθνή φόρα.

Στην Πελοπόννησο το Πανελλήνιο Συνέδριο των Νέων Αγροτών το 2014

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Βασιλόπουλος Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την έως τώρα συνεργασία και στήριξη των Νέων Αγροτών και πρότεινε το Πανελλήνιο Συνέδριο των Νέων Αγροτών το Σεπτέμβρη του 2014 να διεξαχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι το οποίο έγινε αμέσως αποδεκτό απο τον Περιφερειάρχη, ο οποίος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της, ώστε να γίνει ένα ουσιαστικό συνέδριο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προκλήσεις των Νέων Αγροτών.

 


 

Δ.Τ. Υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη εγκατάστασης επεξεργασίας των νερών του Αναβάλου

Κρίσιμο βήμα για την αξιοποίηση των νερών των πηγών του Αναβάλου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για την εκπόνηση της «μελέτης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της πηγής Αγίου Γεωργίου Κιβερίου (Αναβάλου)», παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Αναστασίου Χειβιδόπουλου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοφάνη Στεφανόπουλου, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014.

«Με το συνολικό έργο της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού των πηγών του Αναβάλου, προϋπολογισμού 15,6 εκατομμυρίων ευρώ, αφενός θα προστατέψουμε τις πηγές σε εποχές ανυδρίας και, αφετέρου, θα εξασφαλίσουμε την υδροδότηση του συνόλου του Αργολικού πεδίου» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «εξαρχής προσεγγίσαμε το θέμα του Αναβάλου με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα και βήμα – βήμα ολοκληρώνουμε ένα έργο σταθμό για την Αργολίδα και όχι μόνο».

Αντικείμενο της μελέτης είναι η κατασκευή των έργων επεξεργασίας των υδάτων της πηγής Αγίου Γεωργίου Κιβερίου και αφορά στην κατασκευή μονάδας καθαρισμού και αφαλάτωσης του νερού, στην κατασκευή δεξαμενών ανάμιξης και αναρίθμησης για την αντιμετώπιση ημερήσιων αιχμών κατανάλωσης, ενώ προβλέπεται και εγκατάσταση τηλεμετρίας και τηλελέγχου. Η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης της μελέτης είναι εφτά μήνες και το κόστος της ανέρχεται στο ποσό των 320.627 ευρώ.

 


 

Δ.Τ. Ηλεκτροδότηση εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης

Σας γνωρίζουμε ότι μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ 1212/Τ Β΄/2014 της ΚΥΑ 145893/13-5-2014 οι κάτοχοι ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης προκειμένου να διατηρήσουν το αγροτικό τιμολόγιο στις εκμεταλλεύσεις,  τους υποχρεούνται όπως το αργότερο μέχρι 30-11-2014:

Α) Εφόσον δεν διαθέτουν άδεια χρήσης νερού ή η άδεια τους έχει λήξει , να υποβάλλουν στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ( ΔΕΗ κλπ) τον αριθμό πρωτοκόλλου είτε της αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) είτε της αίτησης αδειοδότησης για άδεια χρήσης νερού που θα τους χορηγηθεί από τον οικείο Δήμο εφόσον υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωση .

Β) Εφόσον διαθέτουν  άδεια χρήσης νερού σε ισχύ , να υποβάλλουν στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ( ΔΕΗ κλπ)  Δελτίο Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών  Στοιχείων ( Δελτίο Νο 1) που θα εκδοθεί μετά από αίτησή τους από τις κατά τόπους Δ/σεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και θα περιλαμβάνει τον αριθμό της άδειας χρήσης νερού και την ημερομηνία λήξης της άδειας.

Γ) Για τους χρήστες συλλογικών αρδευτικών δικτύων ο ενδιαφερόμενος παραγωγός θα προσκομίζει στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας Δελτίο Νο 1 που εκδίδεται από την ΔΑΟΚ με την προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό βεβαίωσης άρδευσης της εγκατάστασής του που εκδίδεται από τον φορέα διαχείρισης του συλλογικού δικτύου, μαζί με την βεβαίωση άρδευσης.

 


 

Δ.Τ. Η Πελοπόννησος και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα είναι και το 2014 πρωταγωνιστές της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας

Στη Μεσσηνία βρέθηκαν 15 στελέχη Γερμανικών φορέων και τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο ταξιδίου εξοικείωσης που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας.

Η συμμετοχή των στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων έγινε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού τουριστικού ταξιδίου που διοργάνωσε το ίδρυμα Willy Scharnow-Stiftung fόr Touristik. Το συγκεκριμένο ίδρυμα αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα της Γερμανίας που έχει ως στόχο την εκπαίδευση των γερμανικών τουριστικών φορέων και πρακτόρων. Στόχος των συγκεκριμένων προγραμμάτων αποτελεί η γνωριμία των συμμετεχόντων με την περιοχή, τα αξιοθέατα και τις τουριστικές υποδομές. Αντίστοιχα προγράμματα διενεργούνται σε σημαντικούς προορισμούς διεθνώς, και η επιλογή της Μεσσηνίας αποτελεί ένα ακόμη δείγμα για την ανάπτυξη που εμφανίζει ο προορισμός της Πελοποννήσου.

Την αντιπροσωπεία των Γερμανικών τουριστικών φορέων και πρακτόρων υποδέχθηκε η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ. Σπύρος Λαγωνικάκος  που συνδιοργανώνουν το ταξίδι εξοικείωσης. Η κα. Νικολάκου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη Μεσσηνία και τους παρουσίασε τον προορισμό προσφέροντας στους συμμετέχοντες ένα λεύκωμα της Πελοποννήσου στα Γερμανικά καθώς και 2 φυλλάδια με πληροφορίες για τον προορισμό και τα προϊόντα της Πελοποννήσου. Τους ενημέρωσε επίσης για τις περιοχές της Μεσσηνίας που θα γνωρίσουν της επόμενες ημέρες όπως η πόλη της Καλαμάτας, η Αρχαία Μεσσήνη, η Πύλος, η Κυπαρισσία και η Μάνη αλλά και αρχαιολογικούς χώρους ευρύτερα της Πελοποννήσου όπως η Αρχαία Ολυμπία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Πελοποννησιακή γαστρονομία από τα γεύματα που θα τους προσφέρουν οι κατά τόπους σύλλογοι επαγγελματιών τουριστικών επιχειρήσεων και υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τα στελέχη που επισκέπτονται την περιοχή της Μεσσηνίας προέρχονται από τις παρακάτω επιχειρήσεις FTI Group, HRG, Hogg Robinson Germany GmbH & Co. KG, Power Travel, Aktiv Touristik Keίler + Holger Haίkerl GbR, atraveo GmbH, Reiseagentur Jost, DER Touristik Koln, Gesellschaft fόr Reisevertriebssysteme mbH, Worldwide Tickets, Leopold Reisen, Domicil Weltweit Travelclub GmbH, Siegerland-Reisebόro , Firma Reisebόro Wischer, Eibacher Reisebόr.

Η κα. Νικολάκου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής για την προβολή και προώθηση του προορισμού, μια προσπάθεια η οποία δεν έχει ανακοπεί στο ελάχιστο από τη διαδικασία των εκλογών. Πέραν των εβδομάδων δράσεων προβολής σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως Λονδίνο, Βιέννη, Μόναχο, Ντύσελντορφ των νέων πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που έλαβαν μέρος το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί fam trip με 15 διεθνή στελέχη αγροτουριστικών επιχειρήσεων, με 25 Πολωνούς τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους, ενώ, μετά την ομάδα των Γερμανών, ακολουθούν 2 γκρουπ Σλοβένων επαγγελματιών τουρισμού. Ο προορισμός  «Πελοπόννησος» έχει γίνει πλέον μόδα με συντονισμένες δράσεις και συνέργιες σημείωσε η κα. Νικολάκου. Η Πελοπόννησος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ παρουσιάζει σημαντική αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό του αεροδρομίου της Καλαμάτας, που αγγίζει το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας 122%, με 172.956 το 2014 έναντι 77.864 το 2013 με τις πτήσεις γραμμής να αποτελούν το 74% έναντι των πτήσεων charter που αποτελούν το 26%. Η Πελοπόννησος και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα είναι και το 2014 πρωταγωνιστές της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας.

 


 

Παρακαλώ λάβετε τη δήλωση του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κ. Πάνου Καρβούνη σχετικά με δημοσιεύματα για τη διακοπή χρηματοδότησης έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα από την Ε.Ε.

https://ec.europa.eu/greece/news/2014/20140523_pcarvounis_dilosi_diaxeirisi_aporimaton_el.htm

 


 «Η εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών  θα φέρει την έξοδο από την κρίση»

του Δημήτρη Γιατράκου

«Ο κλέφτης και ο ψεύτης το πρώτο χρόνο χαίρονται» λέει ο σοφός λαός  τονίζει ο περιφερειάρχης  Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης , όσον αφορά στο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική σελίδα του «ΘΑΡΡΟΥΣ» , www.tharrosnews.gr .»Στην περίπτωση όμως τους δημοσιεύματος αυτού (σ.σ. της Ελευθεροτυπίας)»,  συνεχίζει,  «χρειάστηκε πολύ λιγότερος χρόνος. Το έγγραφο, που εσείς αποκαλύψατε και το οποίο ξεκαθαρίζει το μύθο από την πραγματικότητα, όχι μόνο διαψεύδει όλο αυτό τον χορό του Ινδιάνου  τον οποίο στήσανε τα ΜΜΕ που λειτουργούν ως υποχείρια συμφερόντων αλλά ξεκαθαρίζει ,  ότι το σύνολο της διαδικασίας για την διεξαγωγή του διαγωνισμού μέχρι και την επικύρωση του ακολούθησε ήταν  σύννομο ,με την διεθνή πρακτική της ΕΕ.»
Για το μήνυμα των Ευρωεκλογών αναφέρει πως «διεκδικούμε μια νέα Ευρώπη με επίκεντρο τον ευρωπαίο πολίτη και τον άνθρωπο» ενώ για το β΄γύρο των περιφερειακών εκλογών επισημαίνει πως η «η  Πελοπόννησος πρέπει να αναδειχτεί στην ηγετική δύναμη ανάπτυξης της χώρας και να πρωταγωνιστήσει και στην νέα Ευρώπη. Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι τόσο ηχηρό ώστε να μας γεμίσει με δύναμη διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης απέναντι σε κάθε κέντρο εξουσίας. Αυτό το μήνυμα θα είναι τέλος η συγκρότηση ενός  Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, με συστρατευμένες όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, απέναντι στην μιζέρια, τον λαϊκισμό και το μηδενισμό που θέλησαν ανεπιτυχώς κάποιοι να εδραιώσουν και στην Πελοπόννησο.»

Ακολουθεί η συνέντευξη
Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση ότι η εκλογική σας δύναμη, είχε πληγεί. Όχι μόνο διαψεύστηκε, αλλά καταφέρατε να φθάσετε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό που σας δίνει καθαρό προβάδισμα νίκης. Πιστεύετε πράγματι, ότι οι Μεσσήνιοι αναγνώρισαν το έργο της Περιφερειακής Αρχής, ή μέτρησε περισσότερο η στήριξη από τη Ν.Δ.;

Δεν θα κουραστώ να υποστηρίζω το όραμα μας για άδολο, ακομμάτιστο πατριωτισμό, το οποίο πιστεύω ξεκάθαρα ότι αποτέλεσε και σε αυτές τις εκλογές την ουσία της συνοχής που παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή έχοντας στο κέντρο του σχεδιασμού μας τον άνθρωπο. Έχουμε ένα σχέδιο που φέρνει αποτελέσματα, ενεργοποιεί τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και δημιουργεί περιβάλλον συνεργιών. Είτε αυτές είναι πολιτικές συνέργειες είτε αφορούν το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε με τους πολίτες. Ξεκινήσαμε ένα δύσκολο έργο το οποίο έχει μέλλον και προορισμό που θα προσφέρει στους συμπατριώτες μας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Πως κρίνετε  το γεγονός ότι τις  περισσότερες ψήφους στη Μεσσηνία συγκέντρωσαν τα δύο βασικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιό σας;

Η ανανέωση και η εμπερία αποτελούν την κινητήριο δύναμη της επιτυχίας. Ο συνδυασμός της εμπειρίας με την ανανέωση, με επιστέγασμα την κοινή διάθεση και δυνατότητα για δημιουργία και αποτελέσματα, ήταν άλλωστε και η δικλείδα ασφαλείας με βάση την οποία συγκροτήσαμε τα ψηφοδέλτιά μας.  Η επόμενη πενταετία θα φέρει ένα νέο μοντέλο διοίκησης, στο οποίο ο καθένας από τους υποστηρικτές του εγχειρήματος της “Νέας Πελοποννήσου” θα έχει το δικό του ρόλο και θα προσφέρει στο σχέδιο και ασφαλώς θα έχει μερίδιο ευθύνης και στο αποτέλεσμα. Ξέρετε, κ. Γιατράκο, η περίοδος που έρχεται θα είναι εκείνη που το έργο μας θα αποδώσει καρπούς. Θέσαμε τις στέρεες βάσεις και είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο σπριντ. Σε αυτή  την σκυταλοδρομία, ο αγώνας θα είναι συμμετοχικός, διευρυμένος και είμαι βέβαιος ότι θα στο νήμα θα είναι κερδισμένη η Πελοπόννησος και οι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υποστηρίχτηκε από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και μερίδα του Τύπου ότι η υποψηφιότητά σας εκπροσωπεί   επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία, μάλιστα,  βοηθούν στην επανεκλογή σας. Πώς το σχολιάζετε;

Θα σας παραπέμψω στην αποκάλυψη σας με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λύση που προωθήσαμε για τα αστικά απόβλητα. Την Επιτροπή που είναι ο τελικός κριτής της νομιμότητας και της ηθικής των ενεργειών που προβαίνουν οι κυβερνήτες των Περιφερειών σε όλη την Ευρώπη.  Αυτό  με λίγα και απλά λόγια καταρρίπτει κάθε άλλη προπαγανδιστική λασπολογία για το έργο και τις ενέργειες μας που, όπως αναφέρει, συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ. Ξέρετε 20 χρόνια πολιτικός έχω υποστεί αυτή την πολιτική νοοτροπία και ηθική κάθε φορά που βρίσκομαι απέναντι από τους πολίτες να ζητήσω την ψήφο τους. Και σε όλη την πορεία αυτή, κανένας πολίτης δεν υπέκυψε στη λασπολογία. Κι αυτό  γιατί στην Πελοπόννησο γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και είναι υποκριτικό να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Η ψήφος των συμπατριωτών μου με τιμά με τον ίδιο τρόπο που τιμώ και εγώ το λειτούργημα μου 20 χρόνια τώρα, από όλες τις θέσεις ευθύνης που κατείχα. Η μεγάλη μας νίκη την περασμένη Κυριακή, που θα επιστεγαστεί με το αποτέλεσμα της Κυριακής που έρχεται, ήταν νίκη του σχεδίου απέναντι στο μηδενισμό και τις προτάσεις του τίποτα, η νίκη της ηθικής απέναντι στον πόλεμο της λάσπης, η νίκη των πολιτών απέναντι σε εκείνους που εμμένουν να βλέπουν τους πολίτες ως το σωσίβιο της δικής τους πολιτικής ύπαρξης.

Χαρακτηρίσατε χαλκευμένο το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για κόψιμο των χρηματοδοτήσεων  του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων και το αποδώσατε σε προεκλογικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Βουδούρη. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα με το διεθνή διαγωνισμό και τον ανάδοχο του έργου; Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για  σωρεία παραβιάσεων των κανόνων ανταγωνισμού και της κοινοτικής νομοθεσίας.

«Ο κλέφτης και ο ψεύτης το πρώτο χρόνο χαίρονται» λέει ο σοφός λαός. Στην περίπτωση όμως τους δημοσιεύματος αυτού χρειάστηκε πολύ λιγότερος χρόνος. Το έγγραφο, που εσείς αποκαλύψατε και το οποίο ξεκαθαρίζει το μύθο από την πραγματικότητα, όχι μόνο διαψεύδει όλο αυτό τον χορό του Ινδιάνου  τον οποίο στήσανε τα ΜΜΕ που λειτουργούν ως υποχείρια συμφερόντων αλλά  ότι το σύνολο της διαδικασίας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού μέχρι και την επικύρωση του ακολούθησε ήταν σύννομο με τη διεθνή πρακτική της Ε.Ε. Πρέπει, επιτέλους, σε αυτό τον τόπο να αποκαλύψουμε αυτές τις συμμορίες που οδήγησαν την ιστορία μας στις πιο βαθιές της συμφορές μόνο και μόνο για να κυριαρχήσουν πάνω στην κοινωνία με όρους μιζέριας. Πρέπει να δώσουν λόγο γιατί με την ύποπτη αυτή συμπεριφορά στάθηκαν για πολλές δεκαετίες εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου. Γιατί τιμώρησαν του πολίτες και τον τόπο; Μόνο και μόνο για να διασωθούν οι ίδιοι. Ε, στην Πελοπόννησο η ιδιοτέλειά τους και η πονηριά τους αφήνει τους πολίτες παγερά αδιάφορους.

Η πολιτική σας πρόταση για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, εκτιμώ, ότι περιέχει
αρκετά ρίσκα όσον αφορά στις υποσχέσεις. Πώς θα   πείσετε τους πολίτες που δε σας ψήφισαν για το αντίθετο;

Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες για την ικανότητα μας να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει και να τιμήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο με αυτούς. Τα ρίσκα, στα οποία αναφέρεστε, αποτελούν το περιεχόμενο του προγράμματος το οποίο είναι σε διαρκή διαπραγμάτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που επιτέλους πρέπει να αναβαθμιστεί. Με αυτό τον τρόπο   θα  μπορέσει σε επόμενη φάση του θεσμού να αποκτήσει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα που θα επιτρέψει στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες να διεκδικήσουν την αξιολόγηση και πιθανότατα την υιοθέτηση των δικών τους προτάσεων. Οι διοικήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν με πολιτικούς και δημοκρατικούς όρους και όχι να επιβάλουν ιδέες και προγράμματα που εν τοις πράγμασιν είναι μη υλοποιήσιμα. Ωστόσο θεωρώ ότι η εποχή απαιτεί ρεαλιστικά ρίσκα και όχι εφησυχασμό και συμβιβασμένες πολιτικές. Οι μεγάλοι στόχοι ήταν αυτοί που έλειψαν διαχρονικά από την πατρίδα μας, αλλά δεν λείπουν πια από την Πελοπόννησο.

Πολλές φορές ο δυσκίνητος δημόσιος τομέας λειτουργεί ως τροχοπέδη στην
όποια προσπάθεια αλλαγής προς το καλύτερο. Γιατί είστε αισιόδοξος ότι στην
Πελοπόννησο δε  θα συμβεί το ίδιο;

Δεν είμαι αισιόδοξος. Είμαι αποφασισμένος. Η αισιοδοξία λειτουργεί ανασταλτικά βλέπετε όταν αδυνατείς να κινήσεις το βουνό του δημόσιου τομέα. Και εγώ αλλά και οι συνεργάτες μου είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε λύσεις, όχι απλά να διαπιστώνουμε προβλήματα και να αισιοδοξούμε. Αποδείξαμε, την τριετία που πέρασε, ότι βρήκαμε τρόπους και έχουμε σκοπό να το κάνουμε ξανά μέχρι να γίνει συνήθης πρακτική. Μέχρι η μεταρρύθμιση να γίνει πραγματικότητα. Και μέχρι να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τους ικανούς δημοσίους υπαλλήλους να υιοθετήσουν μια περισσότερο αποτελεσματική μεθοδολογία λειτουργίας του κράτους που αποτελεί κομμάτι του προγράμματος μας

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών, η οποία θεωρεί ότι η διαιώνιση
του παλαιού πολιτικού συστήματος είναι σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα.
Θεωρείτε τον εαυτό σας κομμάτι του;

Αναμφίβολα ανήκω σε μια γενιά πολιτική που ξεκίνησε στην κεντρική σκηνή και πάλεψε για πολλά χρόνια με τους θλιβερούς κανόνες. Τους ανοίκειους εκείνους κανόνες που δεν κατήγγειλα απλά , αλλά επιχείρησα να αλλάξω, πριν αποχωρήσω από αυτή. Και τους οποίους συνοπτικά συμβολίζουμε με τον όρο του παλαιοκομματισμού. Σήμερα, όμως, ανήκω σε ένα νέο αναδυόμενο πολιτικό σύστημα, του οποίου ο Καλλικράτης έθεσε τις βάσεις  ανάπτυξης των  Περιφερειών. Και στο πλαίσιο αυτού του νέου πολιτικού συστήματος, όχι απλά υπηρετώ τον θεσμό, αλλά θέλω να εκφράσω και την μετεξέλιξη και ενδυνάμωσή του. Αυτή δεν είναι η ουσία; Διότι στην χώρα μας, δυστυχώς, όλες οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν, όπου δεν βρήκαν ανθρώπους να τις στηρίξουν, ξηλώθηκαν σαν την κλωστή από ένα κακοπλεγμένου πουλόβερ. Εμείς δεν γκρινιάξαμε για τα προβλήματα ούτε για τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις. Αντίθετα, με το σχέδιο μας πείσαμε τις κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας και αρμοδιότητες και πόρους που άλλες περιφέρειες δεν κατάφεραν αυτή τη δύσκολη τετραετία. Πρέπει να σταματήσουμε να καταγγέλλουμε το παλιό και να αρχίσουμε να υπηρετούμε το νέο. Και αυτό το νέο είναι η δυνατή Νέα Πελοπόννησος της Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς και της Προόδου.

Υπήρξατε για πολλά χρόνια μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τη συζήτηση που
έχει ανοίξει  για το εν λόγω θέμα , κατά τη γνώμη σας πρέπει να στραφεί προς το
κέντρο ή δεξιά;

Παρότι η χώρα μας με μακρά διακυβέρνηση από σοσιαλιστικές κυβερνήσεις ήταν οργανωμένη πάνω στις αρχές της κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, μετά από μια μακρά πορεία έλλειψης οράματος και ελέγχου, το αναγκαίο οικονομικό μοντέλο αυτοχρηματοδότησης του συστήματος αυτού διεφθάρει σε σημείο κατάρρευσης. Ανεπαρκώς σχεδιασμένο οδήγησε τελικά στην απόγνωση, μετά μάλιστα από πολλά χρόνια προβληματικών οικονομικών πολιτικών που ακολούθησαν και δίδαξαν την κοινωνία και τους ανθρώπους της να τρέφονται ακόρεστα από τις σάρκες τους. Η εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών που θα επαναφέρουν την οικονομία των υπηρεσιών που έχει σήμερα καταλήξει η Ελλάδα και θα την οδηγήσουν ξανά στο δρόμο μιας βιομηχανικής οικονομίας  αποτελεί μια ξεκάθαρη μεθοδολογία εξόδου από την κρίση. Η συνειδητοποίηση του αδιεξόδου, διατήρησης μεγάλων ελλειμμάτων και συσσώρευσης χρεών για την χρηματοδότηση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και το διευρυμένο κράτος, οδηγεί πλέον στην δημιουργία οικονομίας βασισμένης στην αγορά. Μιας οικονομίας που επικεντρώνεται στον ιδιωτικό χαρακτήρα των επενδύσεων, μέσα από χαμηλότερη φορολόγηση προκειμένου να απελευθερωθεί ο συσσωρευμένος πλούτος του τόπου που τροφοδοτεί την επιχειρηματικότητα. Το μέλλον όμως έγκειται στην ψηφιακή τεχνολογία, στους χαμηλούς ρύπους, και στις φαρμακευτικές καινοτομίες και αυτό αποτελεί μια σύγχρονη πρόκληση για εμάς. Το μέλλον λοιπόν είναι χτισμένο για τους νέους ανθρώπους που βιώνουν με σφοδρότητα σήμερα την κρίση και οφείλουμε απέναντι τους να σταθούμε υπεύθυνα για να εμποδίσουμε ένα εμφύλιο γενεών. Ο πολιτικός χώρος που εκφράζει αυτή την άποψη είναι αναμφίβολα αυτός του άδολου και ακομμάτιστου πατριωτισμού. Δεν ξέρω αν είναι δεξιά, κέντρο η κεντροαριστερά. Είναι όμως μια έντιμη πρόταση που προσπαθεί να ενσωματωθεί στην σημερινή συγκυρία της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και των αγορών με ανταγωνιστικούς όρους προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας και ασφαλώς των ανθρώπων.

Η «Χρυσή Αυγή» στην Πελοπόννησο ξεπέρασε το 9%, ενώ στο Δήμο Καλαμάτας έφθασε στο 10% και σύμφωνα με ρεπορτάζ  της εφημερίδας μας αυτό διοχετεύτηκε με κεντρική απόφαση στο συνδυασμό του  επανεκλεγέντος  δημάρχου Κκ. Παναγιώτη Νίκα. Πως το σχολιάζετε;

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της σφοδρότερης κρίσης,  στην μακρά αυτή στρεβλή πορεία δεν είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια ριζικής μεταβολής στη χώρα. Ωστόσο, οι σπόροι έχουν πέσει ήδη στη γη. Την ίδια στιγμή, πολιτικές ομάδες ως Μεσσίες υπόσχονται και επιδιώκουν να καταλάβουν την εξουσία με μόνο σκοπό και στόχο τον έλεγχο της κοινωνίας και την επιβολή ενός γύψου στις σημερινές συνθήκες για πολλά χρόνια στο μέλλον. Αυτό το σύστημα πολέμησα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αυτό και στην Περιφέρεια. Οι πολίτες δεν ποδηγετούνται από κελεύσματα αρχηγών. Πριν από τέσσερα χρόνια δε δεσμεύτηκα στους πολίτες να εκφράσουμε την οργή μας στις πλατείες, αλλά να βρούμε μαζί το σχέδιο που αυτή η οργή θα μετασχηματιζόταν σε δύναμη δημιουργίας για έξοδο από την κρίση. Αυτή είναι και σήμερα η μεγάλη πρόκληση και είμαι βέβαιος ότι την επόμενη πενταετία η περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι δύναμη νίκης και όχι ηττοπάθειας και αδιεξόδων, προσωπικών και συλλογικών.

Την Κυριακή μαζί με το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, έχουμε και
ευρωεκλογές. Τι περιμένετε από αυτές; Ποιό είναι το βασικό τους διακύβευμα;

Το βασικό διακύβευμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία ή αν θα μπει σε εξωευρωπαΐκά μοναχικά μονοπάτια. Όλη αυτήν την προεκλογική περίοδο, οι δυνάμεις του μηδενισμού απέτρεψαν τον γόνιμο δημόσιο διάλογο που θα ενημέρωνε τους πολίτες για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, που έχει απασχολήσει όλες της χώρες της Ευρώπης. Ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε; Και τελικώς πώς θα πετύχουμε με τους δικούς μας εκπροσώπους να διεκδικήσουμε βήμα και να περάσουμε τις προτάσεις μας για τον στόχο που θεωρώ ότι πρέπει να είναι κοινός. Η Ευρώπη είτε θα μετεξελιχθεί προκειμένου να γίνει ένας μη γραφειοκρατικός θεσμός με ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων και πολιτικές που θα ευνοούν την ισοτιμία και την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κρατών είτε θα αδρανήσει σταδιακά και θα αποσυντεθεί. Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη των Περιφερειών. Σε αυτή την Ευρώπη η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλουμε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τελικά διεκδικούμε μια Νέα Ευρώπη με επίκεντρο τον ευρωπαίο πολίτη και τον άνθρωπο. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών, κι ας μην προσπαθούν ορισμένοι να το σκιάσουν και πάλι για τα δικά τους συμφέροντα. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και δυνατή φωνή και όχι χαοτικές φωνές που επενδύουν στην απελπισία και θέλουν να κάνουν τον τόπο μας τριτοκοσμική φαβέλα.

Ποιο είναι το μήνυμά σας, στους Μεσσήνιους ψηφοφόρους, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της Β΄ Κυριακής;

Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Η Πελοπόννησος να αναδειχτεί στην ηγετική δύναμη ανάπτυξης της χώρας και να πρωταγωνιστήσει και στην νέα Ευρώπη. Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι τόσο ηχηρό ώστε να μας γεμίσει με δύναμη διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης απέναντι σε κάθε κέντρο εξουσίας. Αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και ρεαλιστικής ελπίδας αφορά όλους τους πολίτες, από όποιον ιδελογικό, κοινωνικό και πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται. Αυτό το μήνυμα θα είναι τέλος η συγκρότηση ενός  Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, με συστρατευμένες όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, απέναντι στην μιζέρια, τον λαϊκισμό και το μηδενισμό που θέλησαν ανεπιτυχώς κάποιοι να εδραιώσουν και στην Πελοπόννησο. Σε αυτήν την μάχη, που η Πελοπόννησος θα την κερδίσει την Κυριακή, θα είμαστε όλοι μαζί και θα ανήκει σε όλους μας.

 


 

Πέτρος Τατούλης «Μεγάλη η νίκη μας την Κυριακή, πιο δυνατή η Πελοπόννησος»

«Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα έκφρασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το έργο της Περιφερειακής Αρχής τα 3,5 αυτά χρόνια, αλλά και μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι βγάζουμε τη Λακωνία από την περιθωριοποίηση και την παραμεθωριοποίηση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παυλάκο και το ραδιοφωνικό σταθμό Πολιτεία Fm της Λακωνίας την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014.

Ο κ. Τατούλης τόνισε επίσης ότι «μόνη ανταπόδοση στην επιβράβευση του έργου μας είναι ακόμα περισσότερη δουλειά για την επέκταση του σχεδίου μας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου» και συμπλήρωσε ότι «η επόμενη πενταετία θα είναι η περίοδος των μεγάλων ανατροπών και εξελίξεων για τη Λακωνία».

Πανωλεθρία χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης την προσπάθεια λασπολογίας και χάλκευσης της αλήθειας του εκλεκτού του κ. Τσίπρα, σχετικά με το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, «ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία χαρακτηρίζουν το έργο μας απόλυτα εναρμονισμένο με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και απόλυτα διάφανη και απροβλημάτιστη την εξέλιξη του έργου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την απορία «πως είναι δυνατόν να ταυτίζονται οι χαλκευμένες αυτές απόψεις με τη μαφία των σκουπιδιών που διέπραττε το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πελοπόννησο για δεκαετίες» και έκανε λόγο για την αποτυχημένη προσπάθεια από «γυρολόγους, αλεξιπτωτιστές που προσπαθούν με τραγικό τρόπο να διεγείρουν και να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις των πολιτών, απλά και μόνο για να κάνουν θόρυβο και να επισημάνουν την παρουσία τους».

«Το μεγάλο μας έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί το παράδειγμα μετατροπής μιας Περιφέρειας εθισμένης στην παρανομία και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε Περιφέρεια της αειφορίας» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης και ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη θα υπογραφεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εντός των προσεχών ημερών, αλλά και ότι η Περιφέρεια θα βραβευτεί το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό το έργο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την Ελαφόννησο ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα αφήσει τις παραλίες της και τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία σε οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη διάθεση και διαχείριση. Είμαστε παρόντες, διεκδικητικοί και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα τη μονομερή αξιοποίηση των περιουσιακών μας στοιχείων. Η Ελαφόννησος αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό για την Πελοπόννησο και θα τη φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».

Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τέλος τους «ελευθερόφρονες Λάκωνες» για την  εμπιστοσύνη που έδειξαν στο συνδυασμό της Νέας Πελοποννήσου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι την Κυριακή στις 25 Μαΐου οι πολίτες θα επιβραβεύσουν εκ νέου την προσπάθειά μας για ανάταξη της Πελοποννήσου σε μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια στη Νέα Ελλάδα των ισχυρών Ευρωπαϊκών Περιφερειών.

 


 

Η ανθρωποκεντρική Πελοπόννησος που οραματίζομαι

Του Πέτρου Τατούλη

Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Επιλέγω σήμερα μέσα από ένα άρθρο σκέψεων και προβληματισμών για το αύριο του τόπου μας να αναφερθώ στον άνθρωπο και όχι στους αριθμούς. Όχι στα αποτελέσματα των εκλογών. Να αναφερθώ στον άνθρωπο που απασχολεί την πολιτική μου σκέψη και τον προβληματισμό που καθοδηγεί το όραμά μου. Για αυτόν τον άνθρωπο για τον οποίο εκπονούμε τα προγράμματα. Για αυτόν που σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μου την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Για τον άνθρωπο, για τον οποίο διεκδικούμε κονδύλια για την κοινωνική του προστασία. Για την πρόνοια. Για αυτόν τον άνθρωπο, για τον οποίο σχεδιάζουμε την τοπική μας οικονομία.

Τα τελευταία 60 χρόνια αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη περίοδο στην ιστορία του ανθρώπου κατά την οποία δεν ξέσπασε κάποιας ευρείας κλίμακας σύρραξη η οποία θα οδηγούσε σε παρόμοια καταστροφή εγκαταστάσεων, περιουσιών και ανθρώπων σαν αυτές των δύο παγκοσμίων πολέμων. Ένα από τα οφέλη της ειρήνης είναι η ποιότητα ζωής, την οποία πέτυχαν τα κράτη που ανήκουν στη δύση, μαζί και η χώρα μας, η οποία συνοδεύτηκε από την συσσώρευση πλούτου για το κράτος και τους ανθρώπους. Παρότι μάλιστα στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε πιο έντονη οικονομική αβεβαιότητα και διευρυνόμενες εισοδηματικές ανισότητες, συνυφασμένη με τις πολιτικές ακρότητες του εμφυλίου και της δικτατορίας, οι πολίτες αυτού του τόπου βίωσαν τις περισσότερες βελτιώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο συγκριτικά με το οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας.

Χάρη σε αυτή την αύξηση των εισοδημάτων και την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης οι αποστάσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων μειώθηκαν. Σε όλη αυτή τη περίοδο όμως, το πολιτικοοικονομικό σύστημα έριξε μικρότερο βάρος στη βιομηχανία, αποψιλώνοντας την χώρα και μειώνοντας τα αποθέματά της. Οδήγησε μάλιστα τους πολίτες της και τους επιχειρηματίες στην διοχέτευση του πλούτου αυτού, σε ακόρεστη ζήτηση χρηματοοικονομικών προϊόντων και κάθε λογής περιουσιακών στοιχείων. Ποιος ξεχνά την χρηματιστηριακή φούσκα του 1999 ή την απληστία για στεγαστική πίστη που εκτόξευσε την σχετική αγορά σε δυσθεώρητα οικονομικά μεγέθη;

Ποιο ήταν όμως το σχέδιο για την Ελλάδα; Δυστυχώς από το 2008 σε μια μακρά πορεία που οδήγησε στην ρήξη με την τότε κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο προσπάθησα να αναζητήσω αυτό το σχέδιο και να ενημερώσω το σύστημα και τους ανθρώπους του τόπου για αυτό που θα ακολουθούσε. Χωρίς μεγάλη επιτυχία ωστόσο. Προσπάθησα να μιλήσω για μια χρηματοπιστωτική κρίση που πάνω από όλα έβλαψε τον άνθρωπο, μείωσε την κοινωνική πρόνοια και την προστασία των αδυνάτων με σφοδρές επιπτώσεις ακόμα και σε αυτούς που συσσώρευσαν τον πλούτο εξαντλώντας τα αποθέματα στη χώρα.

Παρότι η χώρα μας, με μακρά διακυβέρνηση από σοσιαλιστικές κυβερνήσεις ήταν οργανωμένη πάνω στις αρχές της κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, μετά από μια μακρά πορεία έλλειψης οράματος και ελέγχου, το αναγκαίο οικονομικό μοντέλο αυτοχρηματοδότησης του συστήματος αυτού διεφθάρει σε σημείο κατάρρευσης. Ανεπαρκώς τελικά σχεδιασμένο, οδήγησε τελικά στην απόγνωση, μετά μάλιστα από πολλά χρόνια προβληματικών οικονομικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν και δίδαξαν την κοινωνία και τους ανθρώπους της να τρέφονται ακόρεστα από τις σάρκες τους.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της σφοδρότερης κρίσης στην μακρά αυτή στρεβλή πορεία δεν είναι ακόμα εμφανή στην καθημερινότητα των ανθρώπων τα σημάδια ριζικής μεταβολής στη χώρα. Ωστόσο υπάρχουν. Αντιθέτως, πολιτικές ομάδες ως μεσσίες υπόσχονται και επιδιώκουν να καταλάβουν την εξουσία με μόνο σκοπό και στόχο τον έλεγχο της κοινωνίας και την επιβολή ενός γύψου στις σημερινές συνθήκες για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Η εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών που θα επαναφέρουν την οικονομία των υπηρεσιών σε μια νέα αποδοτική βάση και θα την ενισχύσει με την ενδυνάμωση της βιομηχανικής και παραγωγικής οικονομίας αποτελεί μια ξεκάθαρη μεθοδολογία εξόδου από την κρίση. Κάτι που όμως το κεντρικό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να ακολουθήσει με τις σύντομες κυβερνητικές θητείες που επιτρέπει το σύνταγμα για την διακυβέρνηση του τόπου. Αυτή όμως η πρόνοια της δημοκρατίας και η ταυτόχρονη αδυναμία για αποτελεσματικότητα ενός μακρόπνοου σχεδιασμού αναδεικνύει το ανταγωνιστικό πολιτικό πλεονέκτημα των Περιφερειών. Γιατί ο τρόπος και ο χρόνος διακυβέρνησης τους, όπως αυτός προκύπτει από την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτης», και η ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου, τους επιτρέπει να επαναφέρουν την οικονομία στις παραγωγικές βάσεις σε μια πορεία αντίστροφη: ανάπτυξη από τις Περιφέρειες στην χώρα.

Η συνειδητοποίηση του αδιεξόδου διατήρησης μεγάλων ελλειμμάτων και συσσώρευσης χρεών για την χρηματοδότηση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και το διευρυμένο κράτος οδηγεί πλέον στην δημιουργία οικονομίας βασισμένης στην αγορά. Μιας οικονομίας που επικεντρώνεται στον ιδιωτικό χαρακτήρα των επενδύσεων, μέσα από χαμηλότερη φορολόγηση προκειμένου να απελευθερωθεί ο συσσωρευμένος πλούτος του τόπου που τροφοδοτεί την επιχειρηματικότητα.

Το μέλλον όμως έγκειται στην ψηφιακή τεχνολογία, στις τεχνολογίες χαμηλών ρύπων και αποτυπώματος, και στις φαρμακευτικές καινοτομίες και αυτό αποτελεί μια σύγχρονη πρόκληση για εμάς. Το μέλλον είναι χτισμένο για τις γενιές που παράγει σήμερα η κρίση και οφείλουμε απέναντι σε αυτές τις γενιές να σταθούμε υπεύθυνα για να εμποδίσουμε ένα εμφύλιο γενεών. Γιατί πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μας ότι τα οικονομικά μιας χώρας μπορούν να αποτελέσουν μια μορφή πολέμου, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν την ίδια σφοδρότητα με τις παγκόσμιες συρράξεις. Ο στρατηγικός σχεδιασμός που δημιουργήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια και η βήμα- βήμα υλοποίησή του, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η επόμενη πενταετία θα είναι εκείνη, στο χρονικό πλαίσιο της οποίας θα επιτύχουμε μια νέα πελοποννησιακή, αναπτυξιακή και ανθρωποκεντρική Αναγέννηση, που θα τραβήξει μπροστά και την χώρα, σε μια νέα δομή, αυτή των ανταγωνιστικών και παραγωγικών περιφερειών, που μπορούν να βγουν μπροστά και να απαιτήσουν την δημιουργία της Νέας Ευρώπης, των ισότιμων ευρωπαίων πολιτών.

 


 

Κομισιόν: «Απόλυτα συμβατό με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου»

Η Κομισιόν καταρρίπτει τα κατασκευασμένα δυσφημιστικά δημοσιεύματα που πλήττουν την Πελοπόννησο.

Με αφορμή κατασκευασμένα δημοσιεύματα («Ελευθεροτυπία», «Αυγή») που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ψευδώς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενστάσεις σχετικά με το έργο «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», παρακαλούμε λάβετε την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι  το αρμόδιο θεσμικό όργανο της Ευρώπης  «δεν μπορεί να εντοπίσει καμία  παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στο εν λόγω έργο και ότι απορρίπτει ρητά και κατηγορηματικά την ένσταση που υποβλήθηκε. Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι το εν λόγω επίσημο έγγραφο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το τέλος Μαρτίου, γεγονός που εγείρει απορίες σχετικά με την σκόπιμη ή μη απόκρυψη του από την κοινή γνώμη με προφανή στόχο την παραπληροφόρηση των πολιτών. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης έκανε την κάτωθι δήλωση:

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων διακυβεύοντας τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για δικά της πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Η εμμονή των στελεχών αυτών, που αδυνατούν να εκφράσουν τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν μέχρι σήμερα για μια εναλλακτική πρόταση για έξοδο από την κρίση, να ωθούν την χώρα σε εξωευρωπαϊκά μοναχικά μονοπάτια είναι απέναντι στο δημόσιο συμφέρον. Οι εποχές που μπορούσαν κάποιοι να ποδηγετούν ως μάζες τους πολίτες  με χαλκευμένα δημοσιεύματα και κομματικά φερέφωνα, ανήκουν στο παρελθόν και οι συμπεριφορές αυτές έχουν κριθεί ως επικίνδυνες. Η διεκδίκηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να τίθεται σε κίνδυνο ελέω ψηφοθηρικών τεχνασμάτων και μας εκθέτει ως χώρα. Καλούμε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου, ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την ευρωπαϊκή προοπτική της περιφέρειάς μας ως την μόνη δική μας διέξοδο από την κρίση, όπως αποτυπώνεται στον ρεαλιστικό στρατηγικό μας σχεδιασμό που έχουμε αρχίσει ήδη να υλοποιούμε. Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια, ανταγωνιστική και ανθρωποκεντρική και όχι τριτοκοσμική φαβέλα, όπου κυριαρχεί η ανομία που ορισμένοι θέλουν να μας επιβάλουν. Πρόσφατο παράδειγμα , η επαναφορά του ανύπαρκτου και αναληθούς θέματος για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και των διαγωνιστικών διαδικασιών μέσω ΣΔΙΤ, που αφορά όλη την Χώρα. Ειδικά για την Πελοπόννησο η επαναφορά για πολλοστή φορά του ίδιου θέματος, μόνο και μόνο επειδή μπαίνει φραγμός στα εξυπηρετούμενα συμφέροντα των χαλκείων τους, αποτυπώνει την ιδιοτέλεια των παλιών πολιτικών εκφραστών τους και των πρόσφατων διεκδικητών της αναπτυξιακής καταστροφής της Πελοποννήσου»

 

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=COMPARL&reference=PE-532.488&format=PDF&language=EN&secondRef=01

 

Και εδώ την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης:

 https://www.mindev.gov.gr/?p=15338

 


 

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης “Διεκδικούμε κυρίαρχο ρόλο στην τελική πρόταση της χώρας για τη νέα ΚΑΠ”

Τα χαρακτηριστικά της αειφορικής διαχείριση των φυσικών πόρων, της βελτίωσης των αναγκών της γεωργίας, της ανάπτυξη με κριτήρια οικονομικής σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής και της διατροφικής επάρκειας με κριτήρια βιωσιμότητας, έθεσε ως προτεραιότητες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ενόψει της νέας ΚΑΠ της Ε.Ε.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε επίσης την άμεση έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης, γιατί, αφενός, ο χρόνος είναι περιορισμένος και, αφετέρου, οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και, μέσω αυτών οι παραγωγικοί φορείς, για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της χώρας .

Το ποσοστό της αυξομείωσης, που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στη μοναδική αξία δικαιωμάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να εξαρτηθεί από το ποσό που θα διατεθεί κατά την περιφερειοποίηση, από την επιλογή του τρόπου σύγκλισης, από τον αριθμό των δικαιούχων που θα προκύψουν μέχρι το χαρακτηρισμό του ενεργού αγρότη και τον καθορισμό των επιλέξιμων εκτάσεων.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη νέα ΚΑΠ είναι οι ακόλουθες:

 1. στήριξη σε όσους παράγουν μέσω του ενεργού αγρότη
 2. ομαλότερη και δικαιότερη σύγκλιση
 3. συνδεδεμένη ενίσχυση για τα προϊόντα της περιφέρειας που πρέπει να υποστηριχθούν
 4. αλληλοσυμπλήρωση του 1ου και 2ου πυλώνα για εξισορρόπηση των απωλειών που θα υπάρξουν και κυρίως για μέτρα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας
 5. αξιοποίηση των δυνατοτήτων της αναδιανομής, της ενίσχυσης για μείωση των απωλειών σε βασικές καλλιέργειες με εξαγωγικό προσανατολισμό (εσπεριδοειδή, κορινθιακή σταφίδα, κλπ)
 6. στήριξη κτηνοτροφίας μέσω ίδιων μηχανισμών
 7. αξιοποίηση δυνατοτήτων που δίνουν τα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης, κυρίως για την προώθηση της καινοτομίας της “γεωργίας της γνώσεως”, του θεσμού των γεωργικών συμβούλων, της προώθησης των ομάδων παραγωγών, των κινήτρων για νέους γεωργούς.

 


 

Δελτίο Τύπου

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Βουδούρης συνεχίζει να θεωρεί, παρά τη σκληρή για εκείνον ετυμηγορία των πολιτών της Πελοποννήσου, ότι ένας τόπος μπορεί να κυβερνηθεί με χαλκευμένα δημοσιεύματα. Πορεύτηκε χωρίς σχέδιο, χωρίς να διατυπώνει ψήγμα ρεαλιστικής ελπίδας, με ανερμάτιστο λόγο και ήδη έχει αποχωρήσει από την Πελοπόννησο. Εμείς είμαστε διαχρονικά παρόντες με το σχέδιο και το έργο μας να εγγυηθούμε τη διέξοδο του τόπου μας και των συμπολιτών μας από τη δαιδαλώδη κρίση της χώρας. Μαζί με τους πολίτες και όχι απέναντι στο συμφέρον του τόπου και των πολιτών».

 


 

tatoulis-evropi

Πέτρος Τατούλης: Η νίκη μας θα στείλει μήνυμα για τη Νέα Ευρώπη

Για ενιαίο κοινωνικό μέτωπο απέναντι στην μιζέρια, την φτώχεια και τον μηδενισμό έκανε λόγο ο Πέτρος Τατούλης που κάλεσε τους Αρκάδες, τους Αργολιδείς, τους Κορίνθιους, τους Λάκωνες και τους Μεσσήνιους να επισφραγίσουν με την ψήφο τους στην Νέα Πελοπόννησο ένα νέο και ισχυρό Κοινωνικό Συμβόλαιο. Από το βήμα του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Τρίπολης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υποψήφιος για δεύτερη θητεία Πέτρος Τατουλης έστειλε το μήνυμα της νίκης σε όλη την Πελοπόννησο. Νίκης που θα στείλει μήνυμα για την Νέα Ευρώπη.

Η Νέα Ευρώπη που θέλουμε να χτίσουμε απαιτεί να δημιουργήσουμε τη Νέα Ελλάδα, την Νέα Πελοπόννησο υπογράμμισε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης: «Το μήνυμα της Νέας Πελοπόννησου. Της Ελλάδας των δυνατών περιφερειών. Μιας νέας χώρας που υπερβαίνει τα εμπόδια, μάχεται, αγωνίζεται και κερδίζει το μέλλον μετά από έναν αγώνα άνισο. Μια μάχη, την δυσκολότερη που ζήσαμε μεταπολεμικά. Την μάχη για τη γενιά της κρίσης και για τις γενιές που έρχονται. Αυτό το μήνυμα της Νέας Πελοποννήσου, που θα ακουστεί απ’ άκρη σ’ άκρη στην χώρα, θα αντηχήσει και στην Ευρώπη. Την Νέα Ευρώπη που θέλουμε να χτίσουμε. Της ισότητας. Της αλληλεγγύης. Της ουσιαστικής ανάπτυξης. Της ανθρωπιάς. Την δική μας Ευρώπη που ισότιμο και υπερήφανο μέλος της είναι πια σήμερα η Νέα Πελοπόννησος. Που διεκδικεί. Που αντιστέκεται δημιουργικά. Που έχει αφήσει πίσω της το νοσηρό παρελθόν και απαντά στην κρίση ενωτικά. Χωρίς διλήμματα. Χωρίς κομματικά τείχη. Με σχέδιο. Αποτελέσματα. Και μια νέα ματιά για το μέλλον.»

«Μπορεί η περιφέρεια να παρέμβει στην ζωή των ανθρώπων, ενισχύοντας την απασχόληση, δίνοντας ώθηση στα εισοδήματα, δημιουργώντας επαγγελματικές ευκαιρίες, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, φροντίζοντας για τις υπηρεσίες υγείας, απλώνοντας δίχτυ προστασίας πάνω από τους πιο ευάλωτους; Η  απάντηση είναι ξεκάθαρη: αυτήν την κρίσιμη και δύσκολη ώρα μόνο η περιφέρεια μπορεί. Να σηκώσει το βάρος της αναγέννησης της χώρας. Να υφάνει εκ νέου τον διαρρηγμένο από την κρίση κοινωνικό ιστό. Να κρατήσει τους νέους μας, εδώ στον δικό μας τον τόπο, αποτρέποντας μια νέα γενιά μεταναστών που θα μας βυθίσει ακόμη περισσότερο, εγκαταλελειμένους στην κρίση» σημείωσε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας «Αυτοί είναι οι όροι του νέου Πελοποννησιακού Κοινωνικού Συμβολαίου. Αυτοί είναι οι στόχοι του. Και όλοι μαζί μπορούμε να τους πετύχουμε. Γιατί εμείς ξεκινήσαμε. Γιατί εμείς  συγκροτήσαμε ένα ενωτικό κοινωνικό μέτωπο απέναντι στην μιζέρια, την φτώχεια και τον μηδενισμό. Γιατί εμείς   κάναμε τις υπερβάσεις την δύσκολη στιγμή, αλλάζοντας σελίδα δια παντός στο πολιτικό σκηνικό της Πελοποννήσου και αμέσως μετά και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας»

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης «είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Η επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που εγγυούνται τις καλύτερες μέρες που έρχονται. Και εκείνους που απλά συνεχίζουν ξεδιάντροπα και θολά να υπόσχονται. Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο. Η δική μας παρουσία. Η δική σας δυνατή παρουσία σήμερα εδώ είναι η εγγύηση για την συνέχιση της ευρωπαικής μας πορείας. Για την ανασυκρότηση του διαλυμένου από την κρίση κοινωνικού ιστού. Για την δημιουργία της ισχυρής, της δικής μας  πελοποννησιακής τοπικής οικονομίας»

 


 

Πέτρος Τατούλης:  Tο μήνυμα της νίκης από την 1η Κυριακή για τη Νέα Ευρώπη

«Εμφανή την εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Πολιτεία FM 90,7 την Παρασκευή 16 Μαΐου 2ο14 και έθεσε ως διακύβευμα των εκλογών «η χώρα να βγει από το τέλμα της οικονομικής ύφεσης μέσα από τις Περιφέρειες, αφού μόνο αυτές μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης».

«Η Νέα Πελοπόννησος απολαμβάνει της στήριξης των πολιτών, όχι μέσω κομματικών – πολιτικών κατευθύνσεων, αλλά ως αναγνώριση του έργου μας» συμπλήρωσε ο κ. Τατούλης και επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται με τέτοιο καθαρό λόγο εμπιστοσύνη σε ένα έργο, αλλά και πολιτική αναγνώριση».

Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι «η Νέα Πελοπόννησος με την ανανέωση και την ενίσχυση των πολιτικών συμμαχιών θέτει το διακύβευμα, η χώρα να γίνει η Νέα Ελλάδα των Ευρωπαϊκών Περιφερειών» και σημείωσε ότι τα νέα πρόσωπα του συνδυασμού θα εμβαθύνουν την προσπάθεια και θα διευρύνουν το πολιτικό μέτωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, το οποίο «θα είναι εμβληματικού χαρακτήρα για όλη την Πελοπόννησο και θα πιστοποιήσει και ταυτοποιήσει το brand name της Σπάρτης» και επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί την εγγύηση της δημιουργίας του.

«Ασφαλώς το μεγάλο μας έργο και μεγάλο μας στοίχημα είναι το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης, «το οποίο θα είναι έτοιμο το 2015, σε χρόνο ρεκόρ για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Το έργο αυτό, τη λύση του οποίου πολλοί είχαν στα προεκλογικά τους προγράμματα, εμείς το υλοποιήσαμε. Η Πελοπόννησος από μια βρώμικη Περιφέρεια θα μετατραπεί και θα πιστοποιηθεί ως Περιφέρεια της αειφορίας, με ευεργετικά αποτελέσματα στο τουριστικό και αγροτικό μας προϊόν».

«Αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει πολιτική αποφασιστικότητα και τεχνοκρατική προσέγγιση μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων» σημείωσε τέλος ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και πιστεύουμε ότι μόνη ελπίδα είναι οι ίδιοι οι πολίτες».

 


 

Πέτρος Τατούλης «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όλες οι ελπίδες των πολιτών για ανάκαμψη»

«Αδικεί την Πελοπόννησο η συμπεριφορά των αλεξιπτωτιστών που ήρθαν για να κάνουν τη διαδρομή τους και το βράδυ των εκλογών θα επιστρέψουν πάλι πίσω στην Αθήνα και την άγνοιά τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αντ1 Νότιας Ελλάδας την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και έψεξε την επανεμφάνιση «της αρνητικής διαφήμισης, για πρώτη φορά μετά το 1996, από συνυποψηφίους για την Περιφέρεια».

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε βαρίδι για τον τόπο τον κ. Βουδούρη, «γιατί εδώ και δύο μήνες δεν έχει καταθέσει ούτε μία πρόταση για την Περιφέρεια, ενώ αναλώνεται αποκλειστικά και μόνο σε προσωπικές επιθέσεις. Δεν έγινε καλός πολιτικός και τώρα θέλει να γίνει εισαγγελέας».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το σχέδιό μας, τα έργα μας για να θωρακίσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους πολίτες μας» συνέχισε ο κ. Τατούλης και έθεσε απέναντί του αυτούς που «προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση και φοβικά σύνδρομα στους πολίτες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα της Λακωνίας ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο δρόμο Σκούρα – Πυρί, «το οποίο άμεσα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται, αφού πριν λίγες μέρες υπογράψαμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, ώστε να είναι έτοιμο το 2015. Όταν το παραλάβαμε ήταν ένα έργο φάντασμα, το οποίο σήμερα υλοποιούμε, αφού ξεπεράσαμε επιτυχώς όλα τα προβλήματά του» και συμπλήρωσε για το άλλο πολύπαθο έργο της παράκαμψης των Βουτιάνων, «διορθώνουμε τα προβλήματα και στο δεύτερο τμήμα και άμεσα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία».

«Στην εποχή της μεγάλης αυτής κρίσης υλοποιούμε έργα στη Λακωνία, που δεν έγιναν την περίοδο που οι αγελάδες ήταν παχιές» δήλωσε επίσης ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Λακωνία έχει τη μερίδα του Λέοντος στην υλοποίηση έργων.

Στόχος της Νέας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη είναι «πρώτον, να συνεχίσουμε το έργο μας στο επίπεδο των υποδομών, να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας, να αναπτύξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να εφαρμόσουμε κοινωνική πολιτική, αξιοποιώντας τα 60 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, οργανώνοντας ένα δίκτυο δομών κοινωνικού ενδιαφέροντος ιδίως για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Οι εκλογές της 18ης Μαΐου θα δώσουν τη λύση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε τέλος ο κ. Τατούλης και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι «είναι ώριμοι να κρίνουν το μέλλον τους σε μια εκλογική αναμέτρηση κομβικής σημασίας».

 


 

Πέτρος Τατούλης «Δεν μπορεί ο τόπος να κυβερνηθεί από κουρσάρους της πολιτικής»

«Είναι γνωστό το διακύβευμα των εκλογών ειδικά στην Πελοπόννησο: η εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο που ήδη έχουμε κάνει και συνεχίζουμε σε αντιπαράθεση με τους αλεξιπτωτιστές που ήρθαν από την Αθήνα για να ενδιαφερθούν «δήθεν» για τα κοινά των Πελοποννησίων συμπολιτών μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξή του στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους ώριμους πολίτες ότι θα απαντήσουν στο δίλημμα «ή συνεχίζουμε αυτό το έργο ή μπαίνουμε σε περιπέτειες ακούγοντας όλους αυτούς τους λαϊκιστές».

Ο κ. Τατούλης επέμεινε στο χαρακτηρισμό των αλεξιπτωτιστών αυτών που «δεν ξέρουν την Πελοπόννησο, δεν ξέρουν τον τόπο, δεν ξέρουν τους πολίτες και τις αγωνίες τους για το παρόν και το μέλλον και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο βράδυ των εκλογών θα ξαναφύγουν για την Αθήνα, όπως έχουν ξανακάνει στο παρελθόν και όπως επιτάσσει το πολιτικό τους υπόβαθρο» και εξέφρασε την απογοήτευσή το για την κενότητα του πολιτικού τους λόγου, σημειώνοντας ότι «ο καταγγελτικός λόγος δεν μπορεί να είναι ανατρεπτικός, ιδίως όταν εκφέρεται από γυρολόγους που δεν έχουν διατυπώσει ούτε μία ουσιαστική πρόταση».

«Η αναγνώριση από τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών στη χώρα, ύψους 1 δις ευρώ, αποδεικνύει ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν δικοί μας ισχυρισμοί, αλλά η πραγματικότητα» τόνισε ο Περιφερειάρχης και χαρακτήρισε «σημαντικό πλεονέκτημα της προσπάθειάς μας η αναγνώριση από τον κ. Πρωθυπουργό της αναγκαιότητας του Νοτιοανατολικού άξονα, τον οποίο έχουμε χαρακτηρίσει ως έργο σημαία για την επόμενη περίοδο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αεροδρόμια της Τρίπολης ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «ο σχεδιασμός μας  έχει στόχο να καταστήσει την Πελοπόννησο κόμβο στις μεταφορές, με τη συμπληρωματική λειτουργία των δύο αεροδρομίων, ώστε να αυξηθούν συνολικά οι πτήσεις. Για το αεροδρόμιο της Τρίπολης βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία παραχώρησής του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά και την απόφαση του Υπουργού Άμυνας για τη μεταφορά της ευθύνης εποπτείας και ελέγχου του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αμέσως μετά θα γίνει και η παραχώρηση στην Περιφέρεια και θα είναι η πρώτη φορά που αεροδρόμιο της χώρας παραχωρείται σε περιφέρεια, παρακάμπτοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας που απαγορεύουν τη δημιουργία νέου αεροδρομίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, σε δύο χρόνια είναι εφικτό να είναι σε λειτουργία το πολιτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης».

Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι η αύξηση της κίνησης κατά 74% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα και αναφέρθηκε στο έργο του κόμβου που ήδη εκτελείται, στα έργα βελτίωσης του διαδρόμου από/προσγείωσης, των τεχνικών εγκαταστάσεων και του χώρου εξυπηρέτησης των επισκεπτών, οι μελέτες των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και στην παραχώρηση 35 στρεμμάτων από την ΥΠΑ για το χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης στη διάσταση απόψεων βουλευτών Αρκαδίας, Αργολίδας και Μεσσηνίας του Σύριζα, που ήταν ρητά απέναντι στην προοπτική του αεροδρομίου της Τρίπολης, και του εκλεκτού του κ. Τσίπρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο οποίος έχει δημόσια ταχθεί υπέρ, έστω και με όρους.

 


 

tatoulis-arcadia

 


 

Δ.Τ. Πέτρος Τατούλης «Την Κυριακή λέμε Όχι στο χθες και Ναι στη Νέα Πελοπόννησο»

Tις «προτάσεις που πρέπει να κατατεθούν στους πολίτες ώστε η επιλογή τους να είναι αντικειμενική, να έχει κριτήρια αξιολόγησης του έργου, που έχει επιτελεστεί τα τρία αυτά χρόνια», έθεσε σε προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ και τους δημοσιογράφους Βάλια Καϊμάκη και Τάκη Σαράντη και πρόσθεσε ότι «Απ’ την άλλη πλευρά σίγουρα το πρόσωπο και το πολιτικό του background και ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα αποτελούν τα κύρια κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία κατά τη γνώμη μου αποφασίζει ο πολίτης».

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι «στην Πελοπόννησο δεν αποτελεί κριτήριο ο διαχωρισμός σε μνημονιακό και αντιμνημονιακό, γιατί εμείς είχαμε εξαρχής μία ξεκάθαρη πολιτική θέση και προσπαθήσαμε να μυήσουμε τους πολίτες μας έξω από αυτό το αδιέξοδο που θέτει ένας τέτοιος τεχνητός διαχωρισμός. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από τους πολίτες. Όλα αυτά τα τεχνικά προκρίμματα που έχουν  κατασκευάσει για να εξυπηρετήσουν πολιτικά, κομματικά και πελατειακά κατά τη γνώμη μου σήμερα δεν αγγίζουν το πρόβλημα του πολίτη. Σήμερα ο πολίτης δίνει τη μάχη για την επιβίωση, για να βρει τρόπο να ξεπεράσει την κρίση. Ο πολίτης αισθάνεται περισσότερο υπεύθυνος για να δημιουργήσει συνθήκες για να απαλλαγεί από τις φοβίες των κεντρικότερων πολιτικών ζητημάτων, γι’ αυτό και στηρίζει την αυτοδιοίκηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «Χωρίς επενδύσεις, χωρίς παραγωγική διαδικασία και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση της ανεργίας, αυτή είναι μια καθολική παραδοχή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό».

«Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε ετοιμάσει το στρατηγικό μας πλάνο για να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα κοινωνικών υποδομών, αφού θα διαχειριστούμε ένα μεγάλο ποσοστό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείο, η οποία θα ενισχύσει την κοινωνική αλληλεγγύη» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ανακοίνωσε ότι «ήδη έχουμε εξασφαλίσει 60 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε ως ασπίδα προστασίας του πολίτη και ιδιαίτερα των αδύνατων κοινωνικών ομάδων».

 


 

Πέτρος Τατούλης: Προσχεδιασμένη και δημαγωγική η παραπλάνηση των Πελοποννησίων από τον κ Βουδούρη που δεν έχει πρόταση για την Πελοπόννησο

Για προσχεδιασμένη παραπλάνηση και δημαγωγικές συνοπτικές μεθόδους κατήγγειλε τον Οδυσσέα Βουδούρη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μέσα από την εκπομπή Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΙ την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης αναφερόμενος στην εμμονή του αντιπάλου του να περιφέρεται λασπώνοντας το έργο της Νέας Πελοποννήσου σημείωσε ότι ο εκλεκτός του κυρίου Τσίπρα επενδύει όχι στην ποιότητα των δικών του σχεδιασμών για την Πελοπόννησο αλλά στην λάσπη που μπορεί να εξαπολύσει για να κρύψει την ανυπαρξία προγράμματος και ικανότητας.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα από όλες αυτές τις ύβρεις και το έργο μου αποτελεί τον εγγυητή της διαφάνειας. Όλα τα έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελούν προϊόν διαγωνιστικής διαδικασίας της Οικονομικής Επιτροπής και των συλλογικών οργάνων και στην πληθώρα των αποφάσεων αυτών οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί δεν υπερβαίνουν τις δύο, οι οποίες μάλιστα έχουν απορριφθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις εκκρεμείς υποθέσεις του κ. Βουδούρη με τη δικαιοσύνη ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «τα θέματα αυτά δεν μας απασχολούν στην Πελοπόννησο. Καταφέραμε να αποκτήσει η Πελοπόννησος δυνατό brand name και εξωστρέφεια που μέχρι χτες δεν είχε. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, που υπερβαίνει το 1 δις ευρώ, και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Όλα αυτά ξέρετε δεν έγιναν μόνα τους, ούτε αυτονόητα ήταν, αλλά τα πετύχαμε μετά από πολύ δουλειά».

«Έργο σημαία για την Πελοπόννησο και εθνικό μοντέλο για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου το διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και πρόσθεσε ότι «ο εκλεκτός του κ. Τσίπρα θέλει να φέρει νέο μνημόνιο στην Πελοπόννησο, όταν ισχυρίζεται ότι θα ακυρώσει το διαγωνισμό αυτό, χάρη στον οποίο αποτρέψαμε την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ».

 


 

tatoulis-sparti

Η Σπάρτη στέλνει το δικό της μήνυμα για την νίκη.

Πέτρος Τατούλης: Η Λακωνία επικεφαλής της περιφερειακής οικονομίας και ανερχόμενο τουριστικό brand διεθνώς.

«Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Η επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που εγγυώνται τις καλύτερες μέρες που έρχονται και εκείνους που απλά συνεχίζουν ξεδιάντροπα και θολά να υπόσχονται» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην κεντρική ομιλία του στη Σπάρτη, την Τρίτη 13 Μαΐου 2014 και πρόσθεσε «το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο. Η δική μας παρουσία. Η δική σας δυνατή παρουσία σήμερα εδώ είναι η εγγύηση για την συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας».

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι «στο σχεδιασμό μας η Λακωνία αποτελεί το ανερχόμενο τουριστικό brand διεθνώς, αλλά και το στιβαρό στήριγμα της περιφερειακής μας οικονομίας» και ότι «η Λακωνία με την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων καθίσταται σύγχρονος κόμβος στο δίκτυο μεταφορών της Πελοποννήσου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ειδικότερα στους οδικούς άξονες Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, Μονεμβάσια – Νεάπολη, Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο και στην παράκαμψη της Σπάρτης, όπου τα έργα είτε έχουν ήδη ξεκινήσει, είτε σύντομα θα ξεκινήσουν, στο δρόμο Σκούρα – Γεράκι και την αντιπλημμυρική προστασία του Ευρώτα που είναι ήδη σε εξέλιξη, στην παράκαμψη των Βουτιάνων που ολοκληρώνεται το τελευταίο τμήμα και παραδίδεται στους πολίτες, στην παράκαμψη του Κότρωνα και τη νέα είσοδο της Σπάρτης που σύντομα δημοπρατούνται και στις μελέτες σύνδεσης του Λεύκτρου – Σπάρτης με την υφιστάμενη εθνική οδό και του Αγίου Βασιλείου προς το Λιμάνι του Γυθείου, οι οποίες είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

«Τόσο αυτοί οι οδικοί άξονες όσο και η παράκαμψη του Βλαχιώτη, το φράγμα της Κελεφίνας και ο δρόμος Πυρί – Γύθειο ωριμάζουν σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων για να κατασκευαστούν με το νέο ΕΣΠΑ. Το λιμάνι του Γυθείου κατασκευάζεται. Η μελέτη μαρίνας του Γυθείου ολοκληρώθηκε και  η αξιοποίηση της Μαρίνας της Μονεμβασιάς με ΣΔΙΤ είναι σε τροχιά υλοποίησης. Τα αλιευτικά καταφύγια της Γλυκόβρυσης και των Βελανιδιών ολοκληρώθηκαν και του Αγίου Νικολάου οδεύει προς ολοκλήρωση, δημιουργώντας την απαραίτητη υποδομή για τους αλιείς του τόπου μας».

Αναφορικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «η ανασκαφική έρευνα στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης ξεκίνησε. Ο σχεδιασμός μας σχετικά με το εμβληματικό αυτό έργο είναι η δημιουργία ενός μουσείου διεθνούς βεληνεκούς, που θα αρμόζει στην ιστορία της Σπάρτης και θα συναγωνίζεται σε εκτόπισμα το Μουσείο Ακροπόλεως. Αυτό είναι  το Μουσείο που αξίζει στην Σπάρτη και ας σταματήσουν πια όλοι αυτοί οι παλιοί και νέοι δεινόσαυροι της μιζέριας να προσπαθούν να μας καθηλώσουν στη δική τους κακόγουστη  αισθητική και να μας σέρνουν στα δικά τους συμφέροντα. Η Σπάρτη θα έχει το δικό της έργο-σημαία. Και αυτό το έργο θα λάμψει στα πέρατα της οικουμένης».

«Η τριετία που πέρασε, σύμφωνα με τον Πέτρο Τατούλη, ήταν μια περίοδος δύσκολη, η πιο δύσκολη στιγμή για την χώρα μας. Εργαστήκαμε με πάθος, χωρίς διακοπή και καταφέραμε πολλά. Σταθήκαμε δίπλα σας. Πάνω στα προβλήματα. Αναζητήσαμε λύσεις. Προκειμένου ο τόπος μας να μην υποστεί την ολέθρια καταστροφή που απειλούσε η κρίση. Και πρόσφατα, δύο μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση ήλθαν κάποιοι από την Αθήνα. Να μας φέρουν δήθεν διλήμματα. Να μας φέρουν την δική τους την λάσπη. Με προσωπικές επιθέσεις. Θέλησαν με αυτό τον επικίνδυνο τρόπο να καλύψουν την δική τους ανικανότητα να σχεδιάσουν για τον τόπο, να αρθρώσουν λόγο δημιουργικό, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας και των συμπολιτών μας.

Με όλη τη δύναμη της Πελοποννησιακής ψυχής μου λέω το απολύτως αυτονόητο: Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Θυμόμαστε καλά όλους αυτούς που έρχονται εδώ σήμερα να κλάψουν δήθεν για τις συντάξεις μας που κόπηκαν. Και για τα παιδιά μας που δεν έχουν δουλειά. Τα δάκρυα τους είναι ψεύτικα και θολά. Είναι οι ίδιοι που πριν από τέσσερα χρόνια ψήφιζαν τα μνημόνια και σήμερα ντύνονται με τον μανδύα της ανατροπής και της δήθεν επανάστασης. Θυμόμαστε όμως και κάποιους ακόμη, κάποιους από εμάς, που τελευταία στιγμή πήδηξαν από το πλοίο, διότι ένιωσαν οι ίδιοι βαρίδια. Είναι οι ίδιοι που πριν από τρεις μήνες καμάρωναν το έργο μας ως έργο δικό τους».

«Δεν είναι όμως η Πελοπόννησος λάφυρο που θα δώσουν στα χέρια κανενός Τσίπρα τη βραδιά των εκλογών, ούτε σανίδα σωτηρίας λιγόψυχων ιδιοτελών. Η Πελοπόννησος ανήκει στους Πελοποννήσιους. Και η Λακωνία στους Λάκωνες. Το μέλλον ανήκει μόνο σε εμάς και αυτό το μέλλον χτίζουμε με τον ακομμάτιστο, τον άδολο πατριωτισμό όλων των Πελοποννησίων. Όλων των Λακώνων. Αυτό είναι το μήνυμα των προσεχών εκλογών. Και αυτό το μήνυμα στέλνει η Λακωνία από σήμερα. Και η Λακωνία ξέρει από παλιά να στέλνει μηνύματα» δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Τατούλης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία (Ντία) Τζανετέα στην ομιλία της τόνισε ότι στο πρωτόγνωρο έργο που συντελείται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με έργα ύψους 1 δις και πλέον, «Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχει τη μερίδα του Λέοντος» με έργα όπως το λιμάνι του Γυθείου, προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει το λιμάνι της Πελοποννήσου και τον καταλύτη της τουριστικής μας ανάπτυξης και η μαρίνα του Γυθείου ως το απαραίτητο συμπλήρωμα του λιμανιού, η μελέτη της οποίας έχει ολοκληρωθεί».

Η κα Τζανετέα αναφερόμενη στους οδικούς άξονες δήλωσε ότι ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση του «στοιχειωμένου» τμήματος Σκούρα – Πυρί, προϋπολογισμού 21,4 εκατομμυρίων, του δρόμου Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο, ήδη κατασκευάζονται ο δρόμος Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, προϋπολογισμού 12,4 εκατομμυρίων ευρώ, ο δρόμος Μονεμβάσια – Νεάπολη, προϋπολογισμού 14,6 εκατομμυρίων και ο δρόμος Φωκιανός – Κυπαρίσσι, προϋπολογισμού 15,3 εκατομμύρια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας ανέφερε επίσης τα έργα των Αλιευτικών Καταφυγίων σε Γλυκόβρυση, Βελανίδια, Αγ.Νικόλαο Βοιών, τα 4 νέα Νηπιαγωγεία Ριβιώτισας, Μολάων, Μονεμβάσιας, Νεάπολης, το Μουσικό Σχολείο και το 2ο Δ. Σ. Σπάρτης και την επέκταση του Γυμνασίου Μολάων, τα έργα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Σκάλα, Βλαχιώτη, Μολάους, Νεάπολη, την αντικατάσταση των Δικτύων ύδρευσης σε Σπάρτη, Σκάλα, Μολάους, Νεάπολη, τη νέα Νοσηλευτική Μονάδα με 19 κλίνες στην Σπάρτη, και την αναβάθμιση τεσσάρων  Κέντρων Υγείας καθώς και την ανακαίνιση του Γηροκομείου Σπάρτης «Οι Άγιοι Ανάργυροι», τη μελέτη για το φράγμα της Κελεφίνας που ολοκληρώνεται εντός του Μαϊου, την αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων Πάρνωνα και Ταϋγέτου και την κατασκευή Αστεροσκοπείου στον Πάρνωνα, την αντιπλημμυρική προστασία του Ευρώτα, και το δρόμο Σκούρα-Γεράκι, που δημοπρατήθηκαν ήδη και σύντομα ξεκινούν οι εργασίες, τη μελέτη της παράκαμψης Βλαχιώτη που ολοκληρώνεται και τη μελέτη της παράκαμψης Κότρωνα, τη Νέα Είσοδο της Σπάρτης.

«Προχωρούμε σε νέες μελέτες όπως η σύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου- Σπάρτης με την υπάρχουσα Εθνική οδό Τριπόλεως -Σπάρτης , την παράκαμψη Ασωπού – Παπαδιανίκων, τη βελτίωση της Εθνικής οδού μέχρι την Ελίκα και τη βελτίωση του δρόμου Μονεμβάσια – Άγιος Φωκάς» συμπλήρωσε η κα Τζανετέα και έκανε ειδική αναφορά στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγάλο στόχο της Περιφέρειας.

 


 

tatoulis-argolida

 

Το πρώτο μήνυμα νίκης από την Αργολίδα

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης:Δεν πρέπει η επιθυμία για εξουσία κάποιων αποτυχημένων πολιτικών να μας γυρίσει στο χθες

«Η σημερινή μάχη είναι μια μάχη βαθύτατα πολιτική και μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον που έχουμε  ήδη αρχίσει να χτίζουμε και το παρελθόν που επιχειρεί να επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο» τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης από το Άργος τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 μπροστά σε ένα πολυπληθές και ένθερμο ακροατήριο συμπληρώνοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή «η αποτελεσματικότητα και το ρεαλιστικό όραμα που εμείς επιβάλαμε, απέναντι στον παλαιοκομματισμό που επιδιώκει με παλιά φθαρμένα υλικά χωρίς φαντασία και πρόταση απλά να κερδίσει εξουσία. Μια μάχη ανάμεσα στον λαϊκισμό του τίποτα και την δημιουργικότητα του συγκροτημένου μας σχεδίου».

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη είναι ξεκάθαρο: «Συνεχίζουμε μπροστά ή επιστρέφουμε για πάντα πίσω; Συνεχίζουμε ευρωπαϊκά ή μπαίνουμε σε εξωευρωπαϊκές μοναχικές περιπέτειες; Συνεχίζουμε να δημιουργούμε μια ισχυρή τοπική οικονομία που θα επιτρέψει στους νέους μας να μείνουν στον τόπο τους ή επανερχόμαστε στην πολιτική των αστοχιών, των αποσπασματικών ενεργειών και  του μηδενικού αποτελέσματος;»

«Το διακύβευμα δεν μπορεί να αποτυπώνει την επιθυμία κάποιων αποτυχημένων πολιτικών να βάλουν  χέρι στην νομή της εξουσίας και να μας γυρίσουν στο χθες» δήλωσε εμφατικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «το διακύβευμα  δεν μπορεί να είναι άλλο από τον τόπο και τους ανθρώπους του. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Η επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που εγγυούνται τις καλύτερες μέρες που έρχονται. Και εκείνους που απλά συνεχίζουν ξεδιάντροπα και θολά να υπόσχονται. Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο. Η δική μας παρουσία. Η δική σας δυνατή παρουσία σήμερα εδώ είναι η εγγύηση για την συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας».

«Μονακό της Πελοποννήσου» χαρακτήρισε την Αργολίδα ο κ. Τατούλης και ανέφερε αναλυτικά ότι «το Ναύπλιο, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, το Άργος, αλλά και η Ερμιονίδα, δεκαετίες τώρα αποτελούν παγκόσμιο κοσμοπολίτικο προορισμό. Τα προϊόντα που παράγονται στην εύφορη αργολική γη, δημιουργούν τεράστια υπεραξία για την τοπική μας οικονομία».

Όσον αφορά τα έργα υποδομής ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι «η Αργολίδα με την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων καθίσταται σύγχρονος κόμβος στο δίκτυο μεταφορών της Πελοποννήσου. Ο δρόμος Αρκαδικό -Χάνι Μερκούρη- Λυγουριό παραδόθηκε στην κυκλοφορία, ενώ για  το τμήμα Αγία Ελεούσα -Αρκαδικό ολοκληρώσαμε τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Η μελέτη του άξονα Δερβενάκια- Εκκλησιαστικά, μετά τις παρεμβάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ολοκληρώνεται προκειμένου να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, έργο που θα συνδέσει οριστικά τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς μας χώρους. Ο άξονας Λευκάκια- Δρέπανο κατασκευάζεται. Η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου του Άργους στην συμβολή της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Άργους  με την επαρχιακή οδό προς Καρυά, και του ισόπεδου κόμβου στην συμβολή της περιφερειακής οδού Άργους με την επαρχιακή οδό Νέας Κίου είναι σε εξέλιξη. Σε πορεία υλοποίησης είναι και η βελτίωση της Εθνικής Οδού Άργους – Ναυπλίου.Το αεροδρόμιο της Τρίπολης, έργο – σημαία για την Πελοπόννησο, που παραχωρείται μετά από πολλές προσπάθειές μας, στην Περιφέρεια, θα δώσει μεγάλη δυναμική τόσο στις εξαγωγές των προϊόντων μας, όσο και στην τουριστική κίνηση όλης της περιοχής της Αργολίδας. Τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι του Ναυπλίου και η κατασκευή σύγχρονης μαρίνας είναι σε εξέλιξη, ανοίγοντας νέους δρόμους εξωστρέφειας. Η Μαρίνα του Ναυπλίου βρίσκεται ένα βήμα πριν την δημοπράτηση της με διαδικασία Σ.Δ.Ι.Τ. ανοίγοντας νέους δρόμους στον θαλάσσιο τουρισμό της Αργολίδας».

Ειδικά για το μείζονος σημασίας έργο του Αναβάλου ο κ. Τατούλης το χαρακτήρισε «έργο κομβικό όχι μόνο για την Αργολίδα, αλλά για την Πελοπόννησο το οποίο ωστόσο αντιμετωπίστηκε για δεκαετίες χωρίς σοβαρό σχεδιασμό. Καταφέραμε τα έργα να μην σταματήσουν, παρά τις καθημερινές δυσκολίες,  και δεσμεύομαι προσωπικά ότι αυτά τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί για εμάς, μόνο όταν το νερό φτάσει μέχρι και τον τελευταίο Αργολιδέα αγρότη. Το Δίκτυο του Αναβάλου στο Αργολικό Πεδίο ολοκληρώνεται. Έργα 26 εκατομμυρίων ευρώ εκτελούνται. Έργα που αναβαθμίζουν το αντλιοστάσιο στις πηγές και αναπτύσσουν νέο δίκτυο που θα αρδεύσει 100.000 επιπλέον στρέμματα που κινδύνευαν άμεσα με ερημοποίηση, από το Κουτσοπόδι, τις Μυκήνες, το Μοναστηράκι, τα Φίχτια, ως τα Χωνικα, το Αεροδρόμιο και τον Δήμο Μιδέας. Οι μελέτες για την μεταφορά του νερού από τον Ανάβαλο προς τις περιοχές της Επιδαύρου και της Ερμιονίδας ολοκληρώθηκαν. Τα νερά του Αναβάλου θα αρδεύσουν ολόκληρο το αργολικό πεδίο και θα μειώσουν τα κόστη παραγωγής για τους αγρότες μας. Και αυτό θα συμβεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα, παρά τα προβλήματα που μας κληροδότησε το μίζερο και αναποτελεσματικό παρελθόν».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι «έργα ύδρευσης ύψους 23 εκατ. ευρώ εκτελούνται στο Κρανίδι, το Ναύπλιο, το Σκαφιδάκι, το Δήμο Λέρνας και το Άργος, ενώ έργα αποχέτευσης ύψους 4,1 εκατ. ευρώ έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης στο Δρέπανο, στα Λευκάκια, τα Πυργιώτικα και τον Εξώστη. Έργα πολιτισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ εκτελούνται στα Κάστρα Λάρισας στο Άργος και Ακροναυπλίας, στις Ακροπόλεις της Αρχαίας Ασίνης, της Τίρυνθας και των Μυκηνών, στο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, στο σπήλαιο Φράγχθι, ενώ εργασίες χρηματοδοτούνται στην Αγία Μονή Αρείας Ναυπλίου και στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ερμιόνη. Έργα σε υποδομές παιδείας, ύψους 9 εκατ. ευρώ εκτελούνται, στον Ίναχο, το  Κουτσοπόδι, το Μουσικό Σχολείο του Άργους, ενώ ώριμο για δημοπράτηση είναι το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες. Έργα σε υποδομές υγείας 7.5 εκατ. ευρώ εκτελούνται στα νοσοκομεία του Άργους και του Ναυπλίου, με προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προσθήκη ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος  στο Γενικό Νοσοκομείο του Άργους. Έργα οδοποιίας και συντηρήσεις δρόμων ύψους 41 εκατ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε διαδικασία υλοποίησης, ενώ κορυφαίο έργο συνιστά η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Άργους. Η παράκαμψη του Άργους, ο παραλιακός άξονας Ισθμός- Σοφικό- Επίδαυρος – Κρανίδι – Πόρτο Χέλι, αλλά και ο ανατολικός άξονας της Πελοποννήσου  από το Κυπαρίσσι, τα Πούλιθρα, το  Λεωνίδιο, το  Άστρος και το Ναύπλιο ωριμάζουν σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων για να κατασκευαστούν με το επόμενο ΕΣΠΑ».

Ο κ. Τατούλης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «η νίκη μας στις 18 Μαΐου θα είναι νίκη πρώτα για την Πελοπόννησο και μετά για την χώρα γιατί θα επισφραγίσει το νέο μοντέλο που εμείς φέραμε πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό το μοντέλο που άφησε πίσω του τα κομματικά χαρακώματα και απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει στόχους ακόμη και μέσα στην βαθύτερη κρίση. Στις 18 Μαΐου αποφασίζουμε για το δικό μας μέλλον. Το μέλλον της δικής μας περιφέρειας. Το μέλλον της Πελοποννήσου. Το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.  Το μέλλον της Αργολίδας. Στις 18 Μαΐου σας καλώ όλους σε μια ενεργή συστράτευση, πλατύτερη από κάθε άλλη φορά. Για να στείλουμε το μήνυμα, πιο δυνατό από ποτέ. Ένα μήνυμα ενωτικό. Ένα μήνυμα υπερκομματικό. Ένα μήνυμα ανθρωπιστικό. Ένα μήνυμα βαθιά πολιτικό. Η Ελλάδα ανασυντίθεται στην Ελλάδα των ευρωπαϊκών περιφερειών και η Νέα Πελοπόννησος είναι μπροστά είναι πρωτοπόρα και σε αυτόν τον αγώνα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Τάσσος Χειβιδόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι «η αποδοχή της παράταξής μας είναι πλέον ευρύτερη και αυτή είναι η πιο τρανή απόδειξη της αναγνώρισης του έργου μας. Εκμεταλλευτήκαμε κάθε δυνατό εργαλείο χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικά αναφέρω: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν ουραγός στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ όταν αναλάβαμε και σήμερα είμαστε τρίτοι, όπως καταδεικνύεται από τα συγκριτικά στοιχεία που εκδίδονται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το κυριότερο όμως, έχουμε δημιουργήσει μια «αποθήκη» έργων, έτοιμα για ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Στόχος μας είναι στην περιφέρεια Πελοποννήσου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα για την Αργολίδα ο κ. Χειβιδόπουλος δήλωσε ότι στους οδικούς άξονες «θεωρούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα από τα ήδη παραδομένα έργα, τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή και τα ώριμα έργα που πρόκειται άμεσα να δημοπρατηθούν, θα είναι ένα σαφώς αναβαθμισμένο εσωτερικό δίκτυο που θα ενώνει οδικά τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας και τα σημαντικά τουριστικά της σημεία, προσφέροντας γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χειβιδόπουλος στα έργα οδοποιίας και συντήρησης δρόμων συνολικού ύψους 41 εκατ. Ευρώ, στο λιμένα και τη μαρίνα Ναυπλίου, στο έργο του Αναβάλου, στα έργα ύδρευσης ύψους 23 εκατ. Ευρώ, στα έργα αποχέτευσης συνολικού ύψους 4,1 εκατ. Ευρώ, στα έργα πολιτισμού 7 εκατ. Ευρώ, στα έργα σε υποδομές παιδείας και υγείας 9 και 7,5 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα, αλλά και στις μελέτες προϋπολογισμού 1,2 εκατ. Ευρώ,που ήδη διενεργούνται».

«Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια, μέσα στην χειρότερη κρίση της χώρας, δήλωσε τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην περιφερειακή διοίκηση με περιφερειάρχη τον Πέτρο Τατούλη εργαστήκαμε σκληρά προκειμένου να λύσουμε προβλήματα που έμεναν άλυτα για δεκαετίες, να προχωρήσουμε σε έργα που έμεναν για χρόνια στα συρτάρια, να δώσουμε δυναμική ανάπτυξης για την Πελοπόννησο και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Αργολίδα. Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια βρεθήκαμε κοντά σε όλους τους  συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από κομματικές προελεύσεις, από ιδεολογίες και χαρακώματα. Ο κοινός μας στόχος για την Αργολίδα μας ένωσε και αφήσαμε στην άκρη όσα στο παρελθόν δήθεν μας χώριζαν. Θα Πορευτούμε με το έργο μας την εμπειρία μας, την εργατικότητά μας και το όραμα που έχουμε για μια Πελοπόννησο πρωτοπόρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

«Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια όλων μας η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει το πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας με την πλήρη στήριξή της στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα» ανέφερε στο χαιρετισμό του που απέστειλε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης εκφράζοντας παράλληλα την πίστη του ότι «πρέπει να συνεχιστεί η πορεία προόδου και ανάπτυξης της Πελοποννήσου με τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού της προτύπου, καθώς του συνόλου των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Βερνίκος, η κα Τόνια Αντονίου

 


 

Πέτρος Τατούλης από Ναύπλιο: “Κορυφαίος Διεθνής προορισμός η Αργολίδα”

«Κορωνίδα του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης το Ναύπλιο κατά την εκεί επίσκεψή του, τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 και τις συναντήσεις του με τον Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας κ. Τριγώνη Δημήτριο, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου κ. Σκρέκα Απόστολο καθώς και επαγγελματίες της πόλης.

«Υλοποιούμε έργα κομβικής σημασίας, όπως το λιμάνι και η μαρίνα του Ναυπλίου, για την καταξίωσή του στους κορυφαίους διεθνείς προορισμούς» σημείωσε ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στην πρόσφατη ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη – Λυγουριό, ο οποίος θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή του Λυγουριού και της Επιδαύρου, αλλά και της ανατολικής Αργολίδας.

Ο κ. Τατούλης έκανε ειδική αναφορά στο έργο του Αναβάλου και τόνισε ότι «μετά την κινητικότητά μας και τη διεκδικητικότητά μας, ένα έργο βαλτωμένο και σε κίνδυνο, εξελίσσεται πλέον σε 3 διαφορετικά μέτωπα και επίκειται η έναρξή του και σε τέταρτο σημείο».

Στη Αστυνομική διεύθυνση Αργολίδας και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπλίου επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κοινή διαπίστωση ήταν ότι «η Πελοπόννησος αποτελεί τόπο ασφαλή» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

«Στόχος μας είναι η επίτευξη κατά το δυνατόν ευρύτερων συνεργειών με όλους τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής» δήλωσε ο κ. Τατούλης κατά στη συνάντησή του με επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, στον οποίο πολλάκις προσέτρεξαν για επίλυση προβλημάτων ανεξάρτητα αν είχε ή όχι την αρμοδιότητα κάθε φορά.

 


 

Πέτρος Τατούλης «Με τη λάσπη δε χτίζεις το μέλλον ενός τόπου» 

“O εκλεκτός του κ. Τσίπρα δεν θέλει να γίνει πολιτικός, αλλά εισαγγελέας”

«Ο χρωματισμός της Περιφέρειας θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα χρώματα της κάθε περιφέρειας και όχι των κομμάτων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» κ. Πέτρος Τατούλης στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 και τόνισε ότι «συνεχίζουμε στην ίδια επιτυχημένη πορεία και πλέον μας στηρίζουν ακόμα περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, γιατί είδαν το έργο μας, είδαν την αλλαγή προσώπου στην Πελοπόννησο αυτά τα 3,5 χρόνια».

«Έχουμε σχέδιο, όραμα και αποφασιστικότητα για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον της Πελοποννήσου και δεν περιμέναμε την υποστήριξη ή το χρίσμα κανενός κόμματος» σημείωσε ο κ. Τατούλης «σε αντιδιαστολή με τον κ. Βουδούρη, ο οποίος πρώτα επιδίωξε να γίνει ο εκλεκτός του κ. Τσίπρα και να λάβει το χρίσμα και μετά ως αλεξιπτωτιστής να ενδιαφερθεί, έστω και αποσπασματικά, αφού έχει άγνοια και για την Πελοπόννησο και για τον Καλλικράτη».

Απαντώντας αφοπλιστικά στις κατηγορίες του κ. Βουδούρη για δήθεν αναθέσεις έργων ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «ο κ. Βουδούρης δεν μπορεί να γίνει πολιτικός, γιατί επιδιώκει να γίνει εισαγγελέας. Είναι απαράδεκτο να μη γνωρίζει ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία ανάθεση όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από το διαύγεια. Δεν έχει άλλωστε διατυπώσει καμία άποψη για την  Πελοπόννησο γιατί έχει έρθει  απλά και μόνο για να διεκδικήσει δομές εξουσίας».

Το διακύβευμα των εκλογών, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών σε όσους μπορούν να συνεχίσουν το έργο ή σε αλεξιπτωτιστές που επιχειρούν να προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες, χωρίς να καταθέτουν κανένα σχέδιο, καμία άποψη.

Σχολιάζοντας τις απόψεις περί νόμιμου και ηθικού ο κ. Τατούλης απαντώντας στους «νεοηθικιστές» δήλωσε ότι «η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα οριοθέτησης της ηθικής. Χωρίς νομιμότητα δεν υπάρχει καμία ηθική» και τόνισε χαρακτηριστικά «με τη λάσπη δε χτίζεις το μέλλον ενός τόπου».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό video στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=HjOTlYqtwuU