pegas-spyrosΟ Σπύρος Πέγκας είναι εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου. Στη συνέχεια εργάστηκε στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες. Επιστρέφοντας στην πόλη, ανέλαβε την Galerie Ντόρα Πέγκα, εξελίσσοντάς την από μία τοπική επιχείρηση χειροποίητων χαλιών σε μία πανελλήνιας εμβέλειας εταιρεία.

Στις εκλογές του 2010, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού. Από τη θέση εκείνη, κατάφερε να αλλάξει το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης καθιστώντας την μια πόλη κοσμοπολίτικη, πολυπολιτισμική και ανοιχτή στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πλήθος διεθνών διοργανώσεων φιλοξενήθηκαν στην πόλη όπως η «15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου» και η “Womex- World Music Expo”, ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν πρωτοποριακές δράσεις και προγράμματα που αγκαλιάστηκαν από τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Thessaloniki Food Festival, ο θεσμός των sleepover παιδιών στα μουσεία και η ανακαίνιση 4 παιδικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τον Ιανουάριο του 2013 ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέση από την οποία συνεχίζει τη μεθοδική προώθηση ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού της τουριστικής πολιτικής της πόλης. Αυτή η πολιτική ξεκινά μεταξύ άλλων από την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, με πρωτοβουλίες όπως δωρεάν ξεναγήσεις για τους δημότες, έκδοση θεματικών χαρτών, τοποθέτηση ʽδεικτών μνήμηςʼ, και φτάνει ως τη συγκρότηση του Convention Bureau της πόλης καθώς και τη συστηματική στόχευση και παρουσία σε συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες υπάρχει δυναμική άντλησης μεγάλου τουριστικού ρεύματος. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το διαρκώς αυξανόμενο κύμα τουριστών από το εξωτερικό, οι νέες αεροπορικές συνδέσεις, αλλά και η αύξηση ελλήνων επισκεπτών στην πόλη για πρώτη φορά μετά το 2009.

 


 

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 


 

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

Βαθειά μου πίστη είναι ότι πλέον τα λόγια έχουν κουράσει γι’ αυτό ο σύγχρονος πολιτικός λόγος οφείλει να είναι η πολιτική πράξη. Με αυτή την λογική απευθύνομαι σε εσάς όχι με λόγια και υποσχέσεις, αλλά με το έργο που έγινε τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Για να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα και η Θεσσαλονίκη πόλη του κόσμου στην πράξη απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, σύνθεση δυνάμεων, σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα.

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα η Θεσσαλονίκη έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά κερδίζοντας το στοίχημα της εξωστρέφειας και βάζοντας τις βάσεις για να κατακτήσει την θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Πόλη όμως είναι οι πολίτες της. Με το βλέμμα στραμμένο εκεί ξεπεράσαμε αγκυλώσεις, διώξαμε το συντηρητικό σύννεφο που «πλάκωνε» την πόλη και αναστρέψαμε το κλίμα. Με τους πολίτες ενεργούς η Θεσσαλονίκη αλλάζει και γίνεται μία πόλη ζωντανή, μία πόλη σύγχρονη.

Με πολύτιμο όπλο την εμπειρία, με φρέσκες ιδέες και ακόμη περισσότερη όρεξη, συνεχίζουμε την πορεία μας, θέτοντας νέους στόχους και προς τις δύο κατευθύνσεις. Για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης και την Θεσσαλονίκη του κόσμου. Για να κάνουμε το σχέδιο μας πράξη.

 


 

ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ – ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΠΕΓΚΑ

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ