orfanidouΗ Παναγιώτα Ορφανίδου – Παπακωσταντίνου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Είναι παντρεμένη με το φαρμακοποιό Κώστα Παπακωσταντίνου (Παπαντίνα) και μητέρα δύο κοριτσιών και γιαγιά της Κασσάνδρας.

Ασκεί μάχιμη δικηγορία εδώ και 24 χρόνια στο νομό Κοζάνης.

Είναι νομική Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας Τσοτυλίου.

Είναι πρόεδρος του Αθλητικού Πυγμαχικού Συλλόγου “Αγία Μαρίνα” Τσοτυλίου Κοζάνης.

Έχει ενεργή ενασχόληση με τη μελέτη της λαογραφικής και μουσικοχορευτικής παράδοσης του Νομού Κοζάνης.

Πήρε μέρος στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 στο Νομό Κοζάνης με το συνδυασμό του Γιώργου Δακή “Όραμα Ζωής”, όπου και εξελέγη.

Διετέλεσε Αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης με κύριο μέλημα την επίλυση προβλημάτων αγροτών, κτηνοτρόφων, καστανοπαραγωγών και αμπελουργών ολόκληρου του νομού Κοζάνης.

Ως Aντινομάρχης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους δήμους του νομού και να ακούσει τα προβλήματα/αιτήματα των αγροτών.

Ενδιαφέρθηκε και ασχολήθηκε με τα βιοκαύσιμα ώς εναλλακτική καλλιέργεια.

Ενδιαφέρθηκε για τον εμπλουτισμό με γόνο κυπρίνου των λιμνών του Πολυφύτου και Περδίκα.

Παρότρυνε τους παραγωγούς πιπεριάς Καλονερίου να δημιουργήσουν συνεταιρισμό και στη συνέχεια να προβούν στην τυποποίηση της πιπεριάς (επιχειρηματική γεωργική δραστηριότητα).

Διοργάνωσε ημερίδες σε όλο το νομό για το Ιπποφαές(πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος) με μεγάλη ανταπόκριση από τις τοπικές κοινωνίες.

Ενδιαφέρθηκε για την αξιοποίηση του χώρου των παλιών αποθηκών (προς το Πυλωρί) όπου θα στεγαστεί το τυροκομείο του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Βοΐου.

Ασχολήθηκε για την υλοποίηση κατασκευής αποστακτηρίου αρωματικών φυτών (ρόδα, λεβάντα) στην περιοχή της Νεάπολης.

Διατελεί Πρόεδρος ΚΕΚΑΜΕΑ Κοζάνης & Πτολεμαίδας με κύρια δράση την κατασκευή ξενώνα στη Λευκόβρυση Κοζάνης, έργο ζωής για το σύλλογο και κύρια προτεραιότητα της προέδρου.