boutaris-giannisΟ Γιάννης Μπουτάρης είναι γέννημα – θρέμμα Θεσσαλονικιός. Μαθητής Δημοτικού στο Πειραματικό σχολείο του ΑΠΘ, μαθητής Γυμνασίου στο Κολέγιο «Ανατόλια», αριστούχος στις εισαγωγικές και πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος, άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας, με μακρά εμπειρία, συμμετοχή και διακρίσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς.

Για τη Θεσσαλονίκη

Ενεργός πολίτης, με άποψη και έντονη παρουσία, ενδιαφέρον και αγωνία για την τύχη της πόλης που ταλανίζεται από τις ανιστόρητες και αυθαίρετες επιλογές της διοίκησης του Δήμου, απέδειξε τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα των δυναμικών μειοψηφιών:

  • Ιδρυτικό μέλος (1992) της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η οποία σε συνεργασία με Οικολογικές οργανώσεις και φορείς της Θεσσαλονίκης, απέτρεψαν το μπάζωμα της παλιάς παραλίας.
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (2002) του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Τώρα», του Αγάπιου Σαχίνη.   Συνεργάστηκε αποτελεσματικά, αλλά παραιτήθηκε από την παράταξη και της διέθεσε την έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν διαπίστωσε την αναποτελεσματικότητα της αντιπολίτευσης από τις κατεστημένες μειοψηφικές παρατάξεις.
  • Υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2004) στην τελευταία, μη εκλόγιμη τιμητική θέση, μετά από προσωπική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου.
  • Στις 7 Ιουλίου 2005, μαζί με τους καταξιωμένους από τη δράση τους Δημοτικούς Συμβούλους Παναγιώτη Αβραμόπουλο, Λάζαρο Ζαχαριάδη και Ανδρέα Κουράκη, (οι οποίοι, παρότι βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις εκλογιμότητας των ψηφοδελτίων των Σπύρου Βούγια και Τάσου Κουράκη, αποχώρησαν από τις παρατάξεις τους) αγωνίζονται για τη συγκρότηση της μεγάλης, ενωτικής «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».  Στόχος, να δημιουργηθεί από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ένα κοινό, ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο ανατροπής του Β. Παπαγεωργόπουλου και της ομάδας του από την διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Στις 7 Ιουλίου 2006, μετά την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αφουγκραστούν την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και την επιμονή τους σε στείρα καταγραφή κομματικών δυνάμεων στον Δήμο, ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοινώνει το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο ενεργών πολιτών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και τίθεται επικεφαλής, ως υποψήφιος Δήμαρχος.  Η «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» δηλώνει  στήριξη στο συνδυασμό για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
  • Στις 15 Οκτωβρίου 2006 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος, ως επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

Για το περιβάλλον

Το 2003 του αποδίδεται η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς κύρους περιοδικό «ΤΙΜΕ», για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως για την αποτελεσματικότητα της δράσης αυτής.

* Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής εταιρίας «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

* Πρόεδρος της επιτροπής «ΦΥΣΗ 2000».
* Μέλος της διοίκησης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Για τον πολιτισμό

Ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης από το 1987 μέχρι σήμερα, του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.  Χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Μουσείου, γίνεται χορηγός σε εκθέσεις, εκδόσεις βιβλίων, σε συναυλίες και παραστάσεις που παρέχουν ευκαιρίες σε νέους, άξιους καλλιτέχνες.

Για την παράδοση

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την διάσωση του φθίνοντος  παραδοσιακού οικισμού του Νυμφαίου Φλώρινας από όπου κατάγεται, ενισχύει την τοπική οικονομία με τη δημιουργία τουριστικών μονάδων,  κατασκήνωσης, ιππικού Ομίλου κ.α.  Σήμερα το Νυμφαίο, γνωστό σε όλη την Ελλάδα,  αποτελεί πρότυπο παραδοσιακής, οικολογικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Επιχειρηματίας ανοιχτών οριζόντων

Ο πρώτος οινοποιός που κάνει πραγματικότητα το όνειρο να αποκτήσει η Ελλάδα Κρασιά Ονομασίας Προέλευσης, να γεμίσει η ελληνική ύπαιθρος με μικρούς παραγωγούς, ιδρύοντας διεπαγγελματικούς συνδέσμους παραγωγών.  Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.  Συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οινοπαραγωγικών Περιφερειών και στην Διεθνή Ακαδημία Οίνου, στην Γενεύη.  Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε ομώνυμο  ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις.  Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.  Πιστεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού κρασιού και αντί του στενού επιχειρηματικού συμφέροντος, προάγει το κοινό όφελος του κλάδου του κρασιού.

Οικογένεια

Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκης το 1942.  Είναι γόνος Βλάχων, του οινοποιού Στέλιου Μπουτάρη και της Φανής Μίσιου.  Ήταν παντρεμένος με την Αθηνά Μιχαήλ και έχει τρία παιδιά (τον Στέλιο, τη Φανή και τον Μιχάλη) και έξι εγγόνια.