nasosgiakalisΓεννήθηκε το 1950 στην Πηγή της Λέσβου και από τα μαθητικά του χρόνια (σε ηλικία 14 ετών) δραστηριοποιήθηκε στην οργάνωση της ΕΔΗΝ Λέσβου.
Στη συνέχεια, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε ενεργά στους αγώνες για την ανατροπή της Χούντας, καθώς επίσης και στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου.
Μετά την αποφοίτησή του, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και εν συνεχεία εργάστηκε ως γιατρός στη Μυτιλήνη, εργασία την οποία ασκεί έως σήμερα.

Δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

2006-2010: Δήμαρχος Μυτιλήνης
2002-2006: Επικεφαλής της παράταξης μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Μυτιλήνης
1998-2002: Δήμαρχος Μυτιλήνης
1998-2002: Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου
1998-2002: Πρόεδρος της ΜΕΛΕΤΕΔΚ Α.Ε.
1993-1996: Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
1992-1993: Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης
1985-1989: Πρόεδρος «Βοστάνειου» Νοσοκομείου Μυτιλήνης
1987-1988: Νομαρχιακός Σύμβουλος Λέσβου (εκπροσωπώντας τους επιστημονικούς φορείς)
1982-1992: Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης

Κομματική δράση

1974: Ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
1974-1977: Ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ
1974-1977: Πρόεδρος των φοιτητών στη Φοιτητική Εστία Αθηνών
1979-1985: Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ.
1985: Υποψήφιος βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Λέσβου
1986-1989: Μέλος και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λέσβου
1991-1993: Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λέσβου
1994: Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κοινωνική δράση

Πρόεδρος του Μουσείου «Τεριάντ».
Πρόεδρος του Ιδρύματος απόρων, αριστούχων σπουδαστών Λέσβου «Χριστόφορος Ευστρατίου».
Μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου.
Μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης ΕΤΑΛ Α.Ε.
Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος ΠΙΚΠΑ.

Έχει διατελέσει:
Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου – Λήμνου.
Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου – Λήμνου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Μέλος και εν συνεχεία Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου.
Πρόεδρος του Α.Ε.Π.Σ. Αιολικός.
Μέλος και Πρόεδρος Δ.Σ. σε αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της Λέσβου, καθώς και σε περιβαλλοντικούς συλλόγους.
Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης ΕΤΑΛ Α.Ε.
Μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου.
Μέλος και Αντιπρόεδρος των Ιαματικών Πηγών Ελλάδος.

 


 

22-5-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μίλησε σήμερα ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, έχοντας για πρώτη φορά την δυνατότητα να αναδείξει τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών μας.

«Τα δεδομένα για την νησιωτική Περιφέρειά μας είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με αυτά που ισχύουν στις ηπειρωτικές περιφέρειες της χώρας», τόνισε.

«Η περίφημη συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής σκονίζεται στα συρτάρια και δεν υλοποιήθηκε ποτέ από το 1992. Κάποιους βολεύει σήμερα να επιρρίπτουν ευθύνες στην αιρετή Περιφερειακή αρχή για τις απαράδεκτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ είναι γνωστό ότι δεν έχουμε εμείς την αρμοδιότητα.

Εμείς αυτήν την αρμοδιότητα με τους ανάλογους πόρους την διεκδικούμε και με βάση το νόμο 3852/2010 χωρίς η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται. Έχει άραγε κανένας Υπουργός ταξιδέψει με τα υπέργηρα πλοία στα νησιά της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων, της Λήμνου; Ξέρουν τι ταλαιπωρία τραβούν οι νησιώτες μας; Έχουν όμως το θράσος οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης να οργανώνουν φέστες τρεις μέρες πριν τις εκλογές όπως η κ. Κεφαλογιάννη στη Σάμο για να στηρίξουν την υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας κ. Καλογήρου. Γιατί κώφευαν και κωφεύουν τόσο καιρό στα αιτήματά μας, στα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες τόσο τις δικές μας, όσο και των άλλων φορέων; Όμως ο κόσμος γνωρίζει, -τόνισε ο κ. Γιακαλής-. Γνωρίζει ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, μέσα από τις μεγάλες περικοπές πόρων λόγω των μνημονίων, ενέταξε και δρομολόγησε σημαντικά έργα για τα νησιά μας, εξασφάλισε πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για κοινωνικές δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο που σήμερα υποφέρει. Τέτοιες δράσεις είναι τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τους Παιδικούς Σταθμούς, το «Βοήθεια στο σπίτι», τα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης), για την περίοδο 2014-2020. Παράλληλα υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, δίνοντας κίνητρα μέσω του νέου ΕΣΠΑ στους νέους για να μείνουν και να δημιουργήσουν στα νησιά μας.

Εμείς ως παράταξη «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε με την ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων στους τομείς της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της γεωργίας, της μελισσοκομίας, ώστε να παράξουμε άριστα τοπικά προϊόντα που θα βγουν δυναμικά στις αγορές.

Είμαι σίγουρος -κατέληξε ο κ. Γιακαλής- ότι ο κόσμος την Κυριακή 25 Μαϊου θα ψηφίσει για μία ανεξάρτητη, διεκδικητική και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση στο Βόρειο Αιγαίο. Γι΄ αυτό και είμαι αισιόδοξος».

 


 

Δήλωση Υποψηφίου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή, για το εκλογικό αποτέλεσμα:

«Θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τον λαό του Βορείου Αιγαίου, που μας τίμησε με την ψήφο του, επιλέγοντας την παράταξή μας, να βρίσκεται στον δεύτερο γύρο.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη.

Από αύριο μπαίνουμε με αγωνιστικό πνεύμα στη μάχη του δευτέρου γύρου, με το ισχυρό ανεξάρτητο ψηφοδέλτιό μας, αλλά και την δεδομένη πίστη μας για την τελική επικράτηση.

Το μήνυμά μας είναι ενωτικό, είναι αυτοδιοικητικό και είναι και δεσμευτικό απέναντι στους πολίτες, ότι με αγώνες και σκληρή δουλειά θα διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου.

Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για την τελική νίκη»!

 


 

giakalis-omilia

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, πραγματοποίησε πριν από λίγη ώρα την κεντρική προεκλογική ομιλία του, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής.

Εστιάζοντας στο κρίσιμο διακύβευμα της επόμενης πενταετίας, ο κ. Γιακαλής τόνισε πως ο πολίτης πρέπει να προσέλθει στις κάλπες απομονώνοντας το κλίμα πόλωσης που καλλιεργούν κάποιοι μιμούμενοι την κεντρική πολιτική σκηνή και στις εκλογές για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αξιολογώντας το πρόγραμμα, τις συγκεκριμένες προτάσεις, την εμπειρία, τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας και το όραμα που πράγματι μπορεί να αλλάξει τα νησιά μας, για ένα Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο.  Παράλληλα ο κ. Γιακαλής σχολίασε πως μέχρι σήμερα δεν έχει δει ή ακούσει το πρόγραμμα των συνυποψήφιων.

«Ακόμα και σήμερα, που είμαστε οι μόνοι που έχουμε εμπειρία στην πράξη από το Βόρειο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Γιακαλής, «δεν μένουμε στάσιμοι και απλοί παρατηρητές των εξελίξεων που βάλλουν συνεχώς την νησιωτικότητά μας. Δεν έχουμε μετατρέψει και ούτε έχουμε σκοπό να μετατρέψουμε την Περιφέρεια σε έναν φορέα διαμαρτυρίας ή σε έναν θεσμό που θα παράγει πολιτικές προσομοίωσης με τις επιταγές εκείνου που θα κυβερνά τη χώρα. Αλλά βγαίνουμε μπροστά σε όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος, σε όλα τα ζητήματα των κοινωνιών των νησιών μας. Αδέσμευτα, ανεξάρτητα, χωρίς καμία κομματική πλάτη, μιλάμε στην καρδιά του πολίτη με ειλικρίνεια. Χωρίς αερολογίες και πυροτεχνήματα, αλλά με άποψη και σχέδιο για όλα όσα μας απασχολούν. Προσδοκούμε σε μία ακόμη πιο ισχυρή Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με διευρυμένες αρμοδιότητες που να μπορεί να λειτουργεί η ίδια όλες τις υποθέσεις της νησιωτικότητας. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους, ο λόγος μας υπήρξε και είναι δημιουργικός αλλά κυρίως παραγωγικός. Δεν επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέψουμε να μας πνίξει η μιζέρια και η πόλωση! Σήμερα ξεκινάμε για μία νέα νικηφόρα πορεία με τα οράματά μας, τις ιδέες μας και την διαρκή ανανέωσή μας για να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο που επιτελούμε και το οποίο γιγάντωσε την δυναμική της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε όλη τη χώρα».

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, μίλησε όμως και για το σημαντικό έργο της δικής του περιφερειακής αρχής, που λειτούργησε με επιτυχία τον νεοσύστατο θεσμό, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και απαντώντας σε εκείνους που επιμένουν να μειώνουν το έργο της περιφερειακής του αρχής, αποκρύπτοντας την αλήθεια, υποστήριξε ότι: «Δεν μπορεί κανείς να αρνείται σήμερα ότι αναλάβαμε την άλλοτε κρατική Περιφέρεια και μέσα σε μόλις τρία χρόνια, από τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη απορροφήσεων και παραγωγής έργων, την φέραμε στην μέση της κατάταξης. Δεν μπορεί κανείς να αρνείται ότι μέσα σε μόλις τρία χρόνια, πετύχαμε και υπερκαλύψαμε τον στόχο που μας είχε τεθεί στο ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί κανείς να αρνείται ότι κερδίσαμε πανηγυρικά ένα στοίχημα, που όλοι οι πραγματικοί αλλά και οι δήθεν ειδήμονες των προγραμμάτων, δεν πίστευαν ότι μπορούσε να γίνει και μέχρι και σήμερα κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν ότι έγινε. Η αλήθεια έχει γραφτεί και είναι μία. Τα νησιά μας μπήκαν κάτω από αυτήν την πρώτη επιτυχημένη λειτουργία του θεσμού στα δικά μας χέρια, σε αναπτυξιακή προοπτική. Και φαίνεται στους αριθμούς, φαίνεται στα δεκάδες έργα που υλοποιήθηκαν, που ολοκληρώθηκαν, που εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται».

Επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά τη θέση του να δοθεί η αρμοδιότητα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην Περιφέρεια και με τους απαιτούμενους πόρους, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί αποδειγμένα να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα για τα νησιά μας, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι μεταξύ εκείνων που μιλούν για την ακτοπλοΐα, ορισμένοι πέρασαν και από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ άλλοι δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στα περιφερειακά συμβούλια, αλλά σήμερα εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, έχουν άποψη για τις δυσκολίες της Περιφέρειας! Υπάρχει πράγματι κάποιος που δεν γνωρίζει ότι η ακτοπλοΐα δεν είναι στην αρμοδιότητά μας; Αλλά κυρίως, υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ότι παρ΄ όλα αυτά, η Περιφέρεια ήταν ο μόνος φορέας κινητοποίησης γύρω από το θέμα, διοργανώνοντας συσκέψεις ανοιχτές στις οποίες προσκάλεσε όλους τους φορείς, όλα τα κόμματα, τους βουλευτές και τους Δημάρχους των νησιών μας, για να διαμορφώσουμε μαζί με την κοινωνία ένα πλαίσιο διεκδίκησης καλύτερων όρων για τις συγκοινωνίες μας; Και όταν τα φώτα έπεφταν, υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ότι εγώ ήμουν αυτός που έμενα πίσω και που συγκρούστηκα σκληρά μέσα στα γραφεία των Αθηνών με όλους τους διατελέσαντες Υπουργούς Ναυτιλίας; Τρεις φορές πήγαμε το θέμα στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής».

Απευθυνόμενος προς τον κόσμο, αλλά και σε όλους τους νησιώτες, ο κ. Γιακαλής, έστειλε το εξής μήνυμα: «Η πορεία μου είναι γνωστή όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ τον τόπο μου και τους πολίτες. Είμαι ένας άνθρωπος που διαμόρφωσα την πολιτική μου, μέσα από την επαφή μαζί σας, μέσα από τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας. Ούτε στιγμή δεν αισθάνθηκα μέλος κάποιου κατεστημένου. Είμαι στην Αυτοδιοίκηση για αρκετά χρόνια και προσπάθησα όχι να είμαι απλώς κοντά στους ανθρώπους, αλλά μέσα στην κοινωνία και μέσα στις εξελίξεις της. Είμαι ένας από εσάς! Βασική μου αρχή και προτεραιότητα μου ήταν και είναι να αισθάνεται αξιοπρεπής για την επιλογή του ο πολίτης της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που μας τίμησε και θα μας τιμήσει ξανά με την εμπιστοσύνη του. Με την εμπειρία του χθες, τη γνώση του σήμερα και άποψη για το αύριο, δίνουμε ραντεβού για τη νέα πενταετία. Μια πενταετία στην οποία θα κριθούν πολλά. Μια περίοδος κρίσιμη για τον τόπο, την χώρα, την αυτοδιοίκηση, την παραγωγική ανασυγκρότηση. Γι΄ αυτό η ψήφος την Κυριακή είναι κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον μας, για την ανάπτυξη των νησιών μας. Δεν απαρνήθηκα ποτέ ούτε τα πιστεύω μου, ούτε τις αρχές μου. Υπηρέτησα πάντα με πνεύμα ανεξαρτησίας την αυτοδιοίκηση, αυτόν τον κατ΄ εξοχήν λαϊκό θεσμό. Σας καλώ τώρα να δώσουμε τον αγώνα τις λίγες μέρες που έμειναν με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. Μπροστά στα «εύκολα τα λόγια τα μεγάλα» των αντιπάλων μας εμείς, έχουμε το έργο μας, έχουμε το πρόγραμμά μας, το εξαιρετικό ψηφοδέλτιό μας από καταξιωμένους συμπολίτες μας με πείρα, αλλά και νέα παιδιά, επιστήμονες που με ενθουσιασμό στρατεύτηκαν μαζί μας για ένα πραγματικά Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο.

Σήμερα με την παρουσία σας στείλατε μήνυμα νίκης σε όλο το Βόρειο Αιγαίο»!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

giakalis-nosokomio

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, έχοντας συνάντηση με τον Διοικητή και τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, τους γιατρούς, το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη, συνόδευαν στην επίσκεψή του ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί σύμβουλοι με τον Συνδυασμό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο».

Ο κ. Γιακαλής είχε την ευκαιρία να μιλήσει κατά την παρουσία του εκεί, για την πορεία του εξαιρετικά σημαντικού έργου επέκτασης του Νοσοκομείου με δύο νέες πτέρυγες, η κατασκευή των οποίων προχωράει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση του έργου, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης.

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, με αφορμή την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, δήλωσε αναφορικά με τις δράσεις που προγραμματίζει για την υγεία:

«Η στήριξη της υγείας και όλων των δομών του κράτους πρόνοιας, που μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε βάλλονται συνεχώς, είναι στις προτεραιότητες του προγράμματός μας. Στην πρώτη θητεία μας, βάλαμε πλάτη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με τη λειτουργία από μέρους μας του Κοινωνικού Ιατρείου σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ενώ θέσαμε σε προτεραιότητα την επέκταση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που υλοποιείται. Στη νέα προγραμματική περίοδο όμως, το νέο ΕΣΠΑ δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ακόμη πιο δραστικές λύσεις, έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Έχουμε τονίσει από την αρχή, πως προτεραιότητά μας στη νέα περίοδο με δεδομένο ότι θα διαχειριστούμε πόρους και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, είναι η κοινωνία που έχει χτυπηθεί σκληρά. Και μέσω αυτών θα στηρίξουμε και τις υποδομές της Υγείας στην περιφέρεια, με δέσμευσή μας την υποστήριξη των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων».

 


 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΑΣΟΥ ΓΙΑΚΑΛΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΣΟΥ, ΤΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

giakalis-eresos

 


 

giakalis-omilia

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 13 Μαΐου, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής με το συνδυασμό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» θα πραγματοποιήσει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8:00 το απόγευμα, την κεντρική ομιλία του στη Μυτιλήνη.