periferia-kritis-arnaoutakisΟ Σταύρος Αρναουτάκης γεννήθηκε το 1956 και μεγάλωσε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Είναι Οικονομολόγος. Από το 1981 έως το 1991 ήταν στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης.

Στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 1990  εκλέγεται σε ηλικία 34 χρονών  Δήμαρχος Αρχανών. Διετέλεσε Δήμαρχος Αρχανών έως και το 2004 και αφού οι συνδημότες του τον είχαν επανεκλέξει για τέσσερις συνεχόμενες θητείες.

Ως Δήμαρχος Αρχανών ξεκίνησε  την εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης, η φιλοσοφία του οποίου βασίζονταν στην στενή συνεργασία των τοπικών αρχών και φορέων και στην αποτελεσματική χρήση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.

Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου καταλυτικό ρόλο είχαν: η αξιοποίηση στο μέγιστο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η συνεργασία του δήμου με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα και η πρακτική αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Στη διάρκεια της θητείας του οι Αρχάνες κατακτούν το:

  • 2ο Βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό “Integrated and Sustainable Development of Exceptional Quality” το 2000, και
  • 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό «Τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο» το 2002.

Από το 1991 έως το 2004 διετέλεσε Πρόεδρος της Αναπτυξιακής  Εταιρείας Ηρακλείου Α.Ε.. Από τη θέση αυτή διαχειρίστηκε την εφαρμογή πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τα αποτελέσματα των οποίων είναι ιδιαιτέρως εμφανή τόσο στο Δήμο Αρχανών όσο και στους υπόλοιπους Περιφερειακούς Δήμους του Νομού Ηρακλείου. Με δική του πρωτοβουλία η Αναπτυξιακή Ηρακλείου γίνεται η πρώτη αναπτυξιακή εταιρεία στην Ελλάδα που απέκτησε δικό της γραφείο στις Βρυξέλλες με στόχο την καλύτερη διεκδίκηση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μετά από απόφαση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου τοποθετείται στην 4η θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004.

Από το 2004 μέχρι το 2009 ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Επιτροπή Αλιείας καθώς και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 εξελέγη Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εξελέγη ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Κρήτης.

Είναι μέλος Δ.Σ. Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.).

Είναι μέλος Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR).

Είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών  (ΕτΠ).

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τζωρτζακάκη και έχει δύο κόρες, την Αντωνία και τη Μαρία.

 


 

Ολοκληρώθηκε η επιστημονική μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ για τη ποιότητα της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά της Κρήτης

Ολοκληρώθηκε η επιστημονική μελέτη για την καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ωκεανογραφικής αποστολής του ερευνητικού σκάφους «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η επιστημονική έρευνα έγινε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ  Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΚΕΘΕ για τη μελέτη, καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας της ανοικτής θάλασσας περιμετρικά του νησιού.

Κατά την παρουσία του ερευνητικού σκάφους στο λιμάνι του Ηρακλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής και και το στέλεχος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Ε. Χατζηγιάννη ενημερώθηκαν από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ κκ Μ. Τσαπάκη και Ν. Λαμπαδαρίου τόσο για την περιοχή μελέτης όσο και για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σε ένα ευρύ πλέγμα σταθμών και με ποικιλία βαθυμετρίας στην ανοικτή θάλασσα γύρω από την Κρήτη, από την επιφάνεια μέχρι και το μέγιστο βάθος των 4318m στη βαθιά λεκάνη στα νοτιοανατολικά του νησιού. Συλλέχθηκε ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων νερού και ιζήματος, με σκοπό να πραγματοποιηθεί ανάλυση των αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στα πιστοποιημένα για το σκοπό αυτό εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ.

Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις αναλύσεις σε συνδυασμό με την συγκέντρωση όλης της σχετικής επιστημονικής πληροφορίας, θέτει το πρώτο και βασικό βήμα για την παρακολούθηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος γύρω από την Κρήτη σε σχέση με την οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα στην περιοχή, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου όπως αυτή προσδιορίζεται από τη Θαλάσσια Στρατηγική και τη Στρατηγική της Γαλάζιας Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 


 

arnaoutakis-enosi

Στ. Αρναουτάκης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κοινό καλό θα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, να ξαναβρεί τις αξίες της, την αλληλεγγύη

«Ο Ευρωπαίος πολίτης να κάνει ξεκάθαρο και δυνατό το αίτημα του: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακτήσει την αξιοπιστία της, να ξαναβρεί τις αξίες της, τη θεμελιώδη βάση της ύπαρξης της, τη συνεργασία με αλληλεγγύη για το κοινό καλό» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας-Europe Direct Κρήτης στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Επαναεπινοώντας τη Δημοκρατία στην Ευρώπη» – “Reinventing Democracy in Europe». Στην εκδήλωση, χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, και συμμετείχαν  ο Εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο Jimmy Jamar, ο Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης, και ο δημοσιογράφος  Στέλιος Κούλογλου. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

-Eπαναξιολόγηση του εννοιολογικού περιεχομένου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Προς μια  εκ νέου εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Ε.Ε. – εκδημοκρατισμό των θεσμών.

-Νέα στοχοθεσία για την Ε.Ε.: κοινωνική Ευρώπη – Ευρώπη της αλληλεγγύης.

-Προτάσεις περί ενδυνάμωσης της Συμμετοχής των Πολιτών στα Ευρωπαϊκά ζητήματα. Εθνικά δημοκρατικά ελλείμματα και ευρωπαϊκό δημοκρατικό έλλειμμα.

-Αναζητώντας ένα νέο συνδυαστικό πρότυπο μεταξύ κυριαρχίας των κρατών και (υπερεθνικής) διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Ο ρόλος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής: μία θεσμική προσέγγιση.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη για την οργάνωση της  εκδήλωσης τα στελέχη του Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης Βάσω Μαλδούκα και Νίκο Μωραιτάκη, αναφέρθηκε στο καίριο και επίκαιρο ζήτημα «για το ποια Ευρώπη θέλουμε»:

«Ερώτημα που τα τελευταία χρόνια τίθεται όλο και περισσότερο και αποτελεί  αντικείμενο ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Όχι άδικα, αμφισβητήθηκε από όλους μας η ικανότητα της ΕΕ να δώσει πειστικές, εφαρμόσιμες και βιώσιμες απαντήσεις στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο ως οικονομίες αλλά και ως κοινωνίες. Η πρωτοφανής οικονομική κρίση έπληξε σοβαρά την αξιοπιστία της» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τονίζοντας ότι: «Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση μετετράπη σε κρίση αξιών, που απειλεί πλέον την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιλογή είναι μία, ο ευρωπαίος πολίτης να κάνει ξεκάθαρο και δυνατό το αίτημά του: η ΕΕ άμεσα να ανακτήσει την αξιοπιστία της,

να ξαναβρεί τις αξίες της, τη θεμελιώδη βάση της ύπαρξης της, τη συνεργασία με αλληλεγγύη για το κοινό καλό».

 


 

arnaoutakis-antiplimirika

Συμβάσεις ύψους 1,5 περίπου εκ. ευρώ για οδικά και αντιπλημμυρικά έργα στη ΠΕ Χανίων υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Συμβάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.495.000 ευρώ για την κατασκευή οδικών παρεμβάσεων, καθώς επίσης αντιπλημμυρικών έργων στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπέγραψε σήμερα  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη ΠΕ Χανίων παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, περιφερειακών συμβούλων, και υπηρεσιακών στελεχών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε επίσης προγραμματική σύμβαση για την συντήρηση του Πνευματικού Κέντρου Χανίων προϋπολογισμού 681.827 ευρώ,  την διενέργεια ερευνητικού προγράμματος για την μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στο Κολυμβάρι ύψους 28.105 ευρώ. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε ακόμη την ένταξη του έργου «Άγιος Αντώνης-Καρές» προϋπολογισμού 2.080.000 ευρώ  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει αδιάκοπα τα τεχνικά έργα στο οδικό δίκτυο του νησιού με στόχο τη βελτίωση και της οδικής ασφάλειας. Τα συγκεκριμένα έργα που υπογράψαμε σήμερα στα Χανιά αφορούν έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά έργα και γενικότερα παρεμβάσεις τεχνικής επισκευής και καθιζήσεων».

Τα έργα που αφορούν τους Δήμους Πλατανιά και Κισάμου, που επλήγησαν από την Θεομηνία τον Δεκέμβριο του 2013, χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Αναλυτικά τα έργα

1ο Υποέργο: «Άμεσα έργα αποκατάστασης και βατότητας του οδικού Δικτύου, περιοχής Δήμου Πλατανιά Π.Ε.Χ». Συνολικού προϋπολογισμού: 240.000,00 €.

2ο Υποέργο: «Άμεσα έργα αποκατάστασης βατότητας οδικού δικτύου περιοχής Δήμου Κισάμου Α Φάση Π.Ε.Χ». Συνολικού Προϋπολογισμού: 240.000,00 €.

4ο Υποέργο: «Άμεσα έργα αποκατάστασης βατότητας οδικού δικτύου περιοχής Δήμου Κισάμου Γ Φάση Π.Ε.Χ». Συνολικού προϋπολογισμού: 220.000,00 €.

5ο Υποέργο: «Άμεσα έργα αποκατάστασης ζημιών από πλημμύρα και καθαρισμός παραλιακής ζώνης περιοχής Δήμου Κισάμου Π.Ε.Χ.» Συνολικού Προϋπολογισμού: 180.000,00 €.

6ο Υποέργο: «Έργα αποκατάστασης βατότητας οδικού δικτύου περιοχής Δήμου Κισάμου Δ Φάση Π.Ε.Χ». Συνολικού Προϋπολογισμού: 200.000,00 €.

15ο Υποέργο: «Άμεσα έργα αποκατάστασης ζημιών από πλημμύρα και καθαρισμός παράχθιας ζώνης χειμάρρων παραλιακής ζώνης περιοχής Δήμου Πλατανιά Π.Ε.Χ». Συνολικού Προϋπολογισμού: 175.000,00 €.

Επίσης, υπεγράφη εργολαβική σύμβαση του 2ου Υποέργου: «Αποκατάσταση βατότητας και βελτίωση οδικού δικτύου Π.Ε.Χ. Β Φάση». Συνολικού Προϋπολογισμού: 240.000,00 €, το οποίο αφορά τον Δήμο Σφακίων και χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Δράσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Επίσης υπογράφηκαν δύο Προγραμματικές Συμβάσεις, μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και το Πρόεδρο   του Πνευματικού Κέντρου Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη για την συντήρηση-αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Π.Κ.Χ. Συνολικού Προϋπολογισμού: 681.827,00 ευρώ.

Εξάλλου για λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης θα εκπονηθεί ερευνητικό πρόγραμμα από το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βιολογίας) για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης των ιχθυο-αποθεμάτων στην  θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου Ροδοπού Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά. Ο προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται στα 28.105,50 ευρώ.

Τέλος ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου «Άγιος Αντώνης – Καρές» προϋπολογισμού 2.080.000 € στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 


 

arnaoutakis-vravio

Ένα ακόμη χρυσό βραβείο για την διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης “Incredible Crete: Surprisingly yours!

Η αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη τουριστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης συνεχίζει να εντυπωσιάζει αποσπώντας ακόμη μια διάκριση. Πρόκειται για το διαγωνισμό «Tourism Awards 2014» στον οποίο η Περιφέρεια Κρήτης κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Ολοκληρωμένη Επικοινωνιακή Καμπάνια/ Integrated Marketing Campaign». Στην κατηγορία αυτή έλαβαν μέρος  τουριστικές και διαφημιστικές επιχειρήσεις, φορείς τουρισμού αλλά και άλλοι δημόσιοι φορείς που έχουν δημιουργήσει ισχυρή εταιρική ταυτότητα μέσω του branding, ή για την επιτυχή σύνδεση μεταξύ της παραδοσιακής και της ψηφιακής καμπάνιας Marketing ή ακόμη έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης τοπικών κοινοτήτων. Τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων ήταν:

  1. Καινοτομία, σχεδιασμός, υλοποίηση & απόδοση (RΟΙ)
  2. Εφαρμογή αρχών αειφορίας
  3. Συνεργασία, συνέργειες
  4. Σημασία για τον κλάδο, τα εξειδικευμένα στελέχη, το προσωπικό, τη δημόσια διοίκηση, την εθνική οικονομία

Η Διαφημιστική Καμπάνια «Απίστευτη Κρήτη: Εκπληκτικά δική σας!» (Incredible Crete: Surprisingly yours!)  άρχισε να διαφημίζεται σε 180 χώρες μέσω του διεθνούς συνδρομητικού τουριστικού καναλιού Travel Channel από το 2012. H Περιφέρεια Κρήτης έχει δημιουργήσει 8 διαφημιστικά spots μέχρι σήμερα που έχουν την υπογραφή του γνωστού σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, τα οποία και προβλήθηκαν μέσω του κορυφαίου διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου και συνεχίζουν να προβάλλονται είτε μέσα από μεγάλες αεροπορικές εταιρίες αλλά και εταιρίες κολοσσούς στον τουρισμό, αλλά και μέσω της βραβευμένης τουριστικής ηλεκτρονικής πύλης της Περιφέρειας www.incrediblecrete.gr .

Το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Tourism Awards 2014 που πραγματοποιήθηκε πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθεια μας αυτή η οποία έγινε για πρώτη φορά για το νησί μας και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Αυτή η διάκριση όπως και οι άλλες που έχουν προηγηθεί αποτελούν απόδειξη ότι με μεθοδική δουλειά, συνεργασία και απόλυτη προσήλωση στο στόχο μας η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί και ξεχωρίζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες μου, την ομάδα του Θοδωρή Παπαδουλάκη αλλά και τον ίδιο, όπως επίσης τους συνεργάτες κατασκευής της ιστοσελίδας μας και δηλώνω ότι οι προσπάθειες μας για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος συνεχίζονται ακόμη πιο εντατικά και πιο στοχευμένα κάτι το οποίο θα το δείτε άμεσα. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή και τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση».